Pametne aplikacije vedo, kje ste, in to delijo naokoli

Matej Huš

10. dec 2018 ob 20:47:06

Nobena skrivnost ni, da mobilni telefoni poznajo našo lokacijo izjemno natančno. Številne aplikacije zbirajo te podatke, pogosto pod pretvezo nudenja boljših storitev in informacij, kar nam tudi povedo. Precej manj odkrite pa so pri dejstvu, da pogosto lokacijske informacije uporabnikov prodajajo tretjim podjetjem. The New York Times je podrobneje raziskal to početje in ugotovil, da tudi anonimizacija podatkov ne pomeni, da ljudje ne moremo več prepoznati.

Aplikacija namreč zbirajo podatke o lokaciji zelo pogosto, nekatere celo več tisočkrat dnevno. The New York Times je pridobil vpogled v bazo enega izmed podjetij, ki se ukvarjajo s tem. Čeprav so podatki anonimizirani, lahko zelo preprosto ugotovimo, komu pripadajo, saj so natančni na nekaj metrov in minut. Aplikacije točno vedo, po kateri poti se vozimo v službo, koliko časa preživimo pri zdravniku, s kom se dobivamo itd. Z zbiranjem in obdelavo teh podatkov se samo v ZDA ukvarja vsaj 75 podjetij, ki dobivajo podatke z več kot 200 milijonov telefonov. Letno se v tem segmentu obrne več kot 21 milijard dolarjev.

Čeprav vsa podjetja zagotavljajo, da jih zanimajo vzorci, ne posamezniki, so podatki preveč podrobni, da bi se počutili mirno. Več kot 1000 najpriljubljenejših aplikacij vsebuje kodo, ki zbira lokacijske informacije in jih prodaja podjetjem. Podjetje Reveal Mobile, ki sodi med večja, ima na primer kodo kar v 500 aplikacijah. Ko je časnik preveril 20 priljubljenih aplikacij, je ugotovil, da jih kar 17 pošilja natančne koordinate več kot 70 različnim podjetjem. Ljudje pogosto ne preberejo, dostop do katerih podatkov zahteva aplikacija, te pa tudi niso najbolj odkrite o tem, kaj se bo s podatki dogajalo. Dobivajo jih oglaševalci, ponudniki hedge skladov in drugi.

Razlog je seveda finančen. Pisci aplikacij s tem zaslužijo, in več dobijo, če prodajajo podatke o lokaciji uporabnikov in s tem povezane ciljane reklame. Podjetja plačujejo od 0,5 do 2,0 centov na uporabnika na mesec za podatke, kar se hitro nabere. Podatke zbirajo tudi velikani, denimo Google in Facebook, le da jih ne prodajata naprej, temveč uporabljata za trženje dražjih ciljanih reklam.