Velika Britanija se odreka Huaweiju, finančna direktorica aretirana v Kanadi

Matej Huš

6. dec 2018 ob 22:35:31

V Kanadi so pridržali finančno direktorico kitajskega velikana Huawei, ki ji sedaj grozi izročitev ZDA. Kitajska je že zahtevala, da Meng Wanzhou, ki je tudi hči ustanovitelja podjetja, nemudoma izpustijo. Pridržali so jo že minuli teden, a na njeno željo informacije niso javno objavili. Kanada je šele včeraj pozno zvečer potrdila aretacijo.

Mengova je ena izmed podpredsednic podjetja in najvplivnejših oseb v Huaweiju. Natančen razlog za aretacijo ni znan, je pa znano, da ZDA preiskujejo Huawei zaradi suma kršitve sankcij proti Iranu. ZDA tudi zahtevajo njeno izročitev, o čemer bodo kanadska sodišča še odločala. Jutri bo potekalo zaslišanje, na katerem bo sodnik odločil, ali jo bo proti plačilu varščine spustil na prostost. Zaradi sodne odredbe podrobnosti ne smejo razkriti. Iz Huaweija so sporočili, da niso seznanjeni z nobenimi kaznivimi dejanji, ki bi jih lahko storila Mengova.

Aretacija Mengove nosi pomembno simbolno sporočilo, saj gre za članico kitajske korporacijske aristokracije. Njeno pridržanje bi lahko precej poslabšalo kitajsko-kanadske odnose. Medtem imajo svoje interese tudi ZDA, ki na Kanado močno pritiskajo, naj Huaweiju prepreči sodelovanje v gradnji omrežij 5G. ZDA in Avstralija so to storile že pred časom, minuli teden je podobno akcijo izvedla tudi Nova Zelandija, danes pa še Velika Britanija. Omenjene države trdijo, da ima Huawei povezave s kitajsko vlado in vladajočo stranko, zaradi česar bi bilo njegovo sodelovanje pri postavljanju telekomunikacijske infrastrukture veliko tveganje za nacionalno varnost.

ZDA medtem že od leta 2016 proučujejo Huaweijevo sodelovanje z Iranom. Preverjajo, ali je podjetje Iranu pošiljalo izdelke, ki vsebujejo ameriške komponente, kar bi bilo v nasprotju s sankcijami. O preiskavi, ki jo izvaja pravosodno ministrstvo, so poročali že aprila.