Svet EU potrdil reformo telekomunikacij

Matej Huš

5. dec 2018 ob 14:56:09

Svet EU je včeraj sprejel novo direktivo o Evropskem zakoniku o elektronskih komunikacijah ter uredbo o ustanovitvi Organa evropskih regulatorjev za elektronske komunikacije (BEREC) in agencije za podporo BEREC-u.

V zakoniku so predpisani ukrepi za spodbujanje konkurence in več vlaganja v omrežja visokih hitrosti. Med njimi so pravila za delitev spektra, dostop operaterjev do omrežij in simetrična regulacija vse operaterjev. Nova regulativa zajema tudi storitve, ki jih ponudniki ponujajo prek interneta, denimo aplikacije za hipno sporočanje. Države članice bodo prav tako za operaterje morale predpisati globe za kršitve in nezagotavljanje ustreznih storitev. Uvaja se tudi "obratna številka 112" - v primeru elementarnih nesreč in terorističnih napadov bodo ljudje na svoje mobilne telefone prejeli sporočila.

BEREC bo imel pomembno vlogo pri širjenju širokopasovnih omrežij v državah članicah, hkrati pa bo skrbel za lažjo in učinkovito implementacijo zahtev, ki jih predpisuje novi zakonik. Obeta se tudi pocenitev klicev iz domačega omrežja v druge države članice, o čemer smo že poročali. Cena klicev bo omejena na 19 centov na minuto, cena poslanih sporočil pa na 6 centov (oboje brez DDV). Dopuščene so nekatere izjeme. Omejitve cen bodo začele veljati 15. maja prihodnje leto.

Besedilo obeh predpisov je Evropski parlament preliminarno potrdil 5. junija letos, 14. novembra pa je o tem tudi glasoval. S podporo v Svetu je zakonodajni postopek končan. Predpisa bosta v Evropskem uradnem listu objavljena 17. decembra, tri dni pozneje pa stopita v veljavo.