Poletelo prvo letalo brez premikajočih se delov

Jurij Kristan

22. nov 2018 ob 22:26:53

Na Massachusetts Institute of Technology so zgradili letalce, ki ga poganja ionski veter, in z njim preleteli šestdeset metrov.

Ionske pogone že dobro poznamo z vesoljskih plovil, kakršno je na primer sonda Dawn. Toda če takšne sorte motorji lahko delujejo v brezzračnem vesolju, je njihov neznatni potisk premajhen, da bi nam lahko služil v Zemljini atmosferi. Popularno imenovani lifterji, ki izkoriščajo podoben princip za lebdenje, so zato zgolj zanimivost šolskih fizikalnih laboratorijev. Pri tem seveda uporabljajo zunanje napajanje, ker doslej še nihče ni uspel takega plovilca dvigniti v zrak z namontirano baterijo.

Toda inženirjem s slovitega MITja je po osmih letih neuspehov vendarle uspelo sestaviti zrakoplov z lastnim napajanjem in v celoti električnim trdninskim ionskim pogonom, ki je zmoglo premeriti šestdeset metrov po njihovi telovadnici. Letalce torej nima niti enega premikajočega se dela in je obenem neslišno. Za razliko od vesoljskih ionskih motorjev ne nosi goriva, temveč ionizira atome dušika v okolici elektrode z napetostjo 40.000 voltov. Ioni nato poletijo proti sosednji, nevtralni elektrodi in pri tem trkajo v druge atome iz zraka, kar povzroča potisk.

Podvig je morda na prvi pogled le za odtenek razburljivejši od metanja papirnatih letalc, toda v resnici gre za precejšen inženirski uspeh, ki bi lahko utrl pot novim načinom prevažanja po zraku, če uspejo tehnologijo še izboljševati. V dogledni prihodnosti sicer še ne bomo imeli pilotiranih letal s takšnim pogonom. Bi pa lahko bil uporaben za fino letenje majhnih dronov ali izboljšanje potiska klasičnih letal, kjer bi v ohišje vgrajeni ionski motorji lahko krotili turbulentne zračne tokove ob in za letalom.