MIT ustanavlja fakulteto za umetno inteligenco

Dare Hriberšek

16. okt 2018 ob 09:45:10

Ugledna ameriška zasebna raziskovalna univerza, Massachusetts Institute of Technology, se želi z milijardo dolarjev vredno naložbo uvrstiti med kalilce bodočih poznavalcev umetne inteligence (AI). Področje se namreč že vse od svojega razmaha pred kakimi desetimi leti, ko so dovolj zmogljivi računalniki postali širše dostopni, sooča s pomanjkanjem ustreznega kadra.

Kot je povedal predsednik MIT, Rafael Reif, v novi ustanovi ne bo šlo zgolj za pridobivanje znanja s področja AI, pač pa bo fakulteta iskala predvsem "dvojezične talente za prihodnost". S čimer je meril na študente naravoslovnih in družboslovnih znanosti, ki bodo svoje področje znali povezovati s strojnim učenjem. Poleg tega bodo del učnega procesa namenili tudi etičnim vidikom računalništva in umetne inteligence, s čimer se želijo izogniti očitkom, ki so jih bili raziskovalci tega področja pogosto deležni v preteklosti.

Dve tretjini od načrtovane milijarde je že zagotovljenih, pri čemer je 350 milijonov prispeval Stephen A. Schwarzman, direktor zasebnega podjetja za upravljanje premoženja The Blackstone Group, s čimer si je prislužil tudi čast, da bo nova fakulteta imenovana po njem.

Fakulteta bo svoja vrata odprla jeseni prihodnje leto, po načrtih naj bi zaposlovala 50 profesorjev, v svoje lastne prostore pa naj bi se preselila do leta 2022.