Kljub napredku v Silicijevi dolini 90 odstotkov plač nižjih kot pred dvema desetletjema

Matej Huš

20. nov 2018 ob 19:07:20

Silicijeva dolina velja za eno izmed področij, ki jim je razvoj računalniške tehnologije prinesel največ, saj se tam kar tre računalniških gigantov, ki izplačujejo visoke plače. A raziskava, ki so jo izvedli na Univerzi v Kaliforniji v Santa Cruzu v sodelovanju z organizacijo Working Partnership USA, kaže, da so koristi izrazito neenakomerno razporejene. V primerjavi z letom 1997 so plače 90 odstotkov zaposlenih danes nižje (z upoštevano inflacijo). Najslabše so jo odnesli zaposleni s plačo blizu mediane, ki danes zaslužijo skoraj 15 odstotkov manj.

Najbolje se seveda godi zaposlenim v tehnoloških branžah, ki danes v Silicijevi dolini zaslužijo 32 odstotkov več kot leta 1997. Toda to je le manjšina zaposlenih, saj vsi niso (in ne morejo biti) vrhunski programerji. Vsem ostalim so se plače znižale. Tudi v prvem decilu je realna rast plač le 0,7-odstotna, v vseh ostalih pa je negativna. Medtem pa so prebivalci Silicijeve doline čedalje produktivnejši, saj se je od leta 2001 ustvarjena vrednost na osebo povišala za 74 odstotkov, kar je petkrat več od ameriškega povprečja in bistveno več od realne rasti plač tudi v tehnološkem sektorju. Številke to potrjujejo: leta 2001 so zaposleni dobili 64 odstotkov ustvarjenega, lani le še 60 odstotkov (labor share).

Po drugi strani stroški življenja v Silicijevi dolini nebrzdano divjajo. Kalifornija ima zaradi tega drugo najvišjo stopnjo revščine v ZDA. Zaposleni z nizkimi in srednjimi plačami, denimo učitelji, gasilci ali kuharji, si življenja v Silicijevi dolini ne morejo več privoščiti. Toda ti so nujno potrebni za normalno delovanje gospodarstva in celotne družbe. V primerjavi z letom 1997 se je za 25 odstotkov povečalo število zaposlenih z nizkimi plačami, medtem ko je število ljudi v srednjem in višjem razredu manjše.