IMF vladam priporoča izdajo kriptovalut

Dare Hriberšek

15. nov 2018 ob 23:06:28

Vlade naj razmislijo o vpeljavi svojih lastnih kriptovalut, zlasti, da bi preprečile da bi takšni denarni sistemi postali zatočišče za prevratne in pralce denarja, je na fintech konferenci v Singapurju izjavila Christine Lagarde, direktorica Mednarodnega denarnega sklada (IMF).

Po njenem bi lahko taki sistemi postali osnova za inovativne zasebne finančne storitve v razvijajočih se državah, brez da bi zraven prinašali rizike, povezane z zasebno upravljanimi digitalnimi valutami. Centralne banke bi tako prevzele procesiranje transakcij, medtem ko bi zasebniki lahko služili s finančnimi storitvami. Obenem bi taka digitalna valuta za razliko od zasebnih za sabo nosila odgovornost in kritje države, tako kot je to pri gotovini. Kot je še povedala, centralne banke Kitajske, Švedske, Kanade in Urugvaja že resno razmišljajo o izdaji svoje lastne digitalne valute.

Lagardova je letos spomladi sicer izjavila, da anonimnost izdajateljev kriptovalut - kot primer je navedla bitcoin - pomeni da jih uporabljajo teroristi in kriminalci.

Besede Lagardove bodo v svetu kriptovalut zelo verjetno sprejete z dvignjeno obrvjo, saj je ena njihovih ključnih privlačnosti prav ta, da živijo zunaj regularnega bančnega sistema. Vpletanje centralnih bank pa bi na daljši tok s sabo prineslo tudi celostno zakonsko regulacijo, ki bi transakcije, ob tem, da bi jih verjetno res napravila varnejše, te najverjetneje tudi upočasnila in podražila.