Z lažnimi tviti Elona Muska do 28 BTC v enem dnevu

Dare Hriberšek

10. nov 2018 ob 23:24:26

Pred dnevi se je na Twitterju odvrtela zanimiva prevara. Neznanci so namreč vdrli v več potrjenih uporabniških računov, takih, ki jih kot avtentične označuje modra kljukica in jih nato preimenovali v Elon Musk. Med ukradenimi so bili številni računi vladnih organizacij različnih držav, med njimi recimo kolumbijskega ministrstva za transport in indijske nacionalne uprave za naravne nesreče.

Iz ponarejenih računov so nato razširili novico, da Elon Musk, potem ko zapušča vodenje Tesle, javnosti podarja 10.000 bitcoinov. Domnevno darilo je vsebovalo en sam pogoj, uporabnik je moral "zaradi potrditve svojega plačilnega naslova" na poseben naslov nakazati od 0,1 do 3 BTC, v zameno pa bi prejel od enega pa vse do tridesetih BTC. Da bi se prevara bolje prijela, so se poslužili celo plačane promocije svojih tvitov, da bi se ti kar se le da razširili po omrežju.

Človeška neumnost in pohlep sta očitno neskončna, saj so v 24 urah prejeli 392 transakcij, ki so skupaj nanesle 28 BTC ali okoli 180.000 ameriških dolarjev. Naivnežev pri tem ni motilo, da je bilo ob imenu Elona Muska zapisano še ime popolnoma nepovezane organizacije ali podjetja. Predstavniki Twiterja zadeve niso želeli komentirati, saj tega ne počno zaradi varnostnih in zasebnostnih razlogov, ko gre za zasebne račune uporabnikov. So pa dodali, da se zadnje tedne s pomočjo proaktivnih orodij pospešeno borijo proti tovrstnim prevaram, katerih številno naj bi se v tem obdobju zmanjšalo za nekaj desetkrat.