Končno enotna aplikacija za spremljanje koronavirusa v EU?

Dare Hriberšek

6. apr 2020 ob 21:29:20

Wojciech Wiewiorowski, evropski nadzornik za varstvo podatkov, je članice EU pozval k razvoju enotne mobilne aplikacije za spremljanje širjenja koronavirusa. Enotna aplikacija naj bi nadomestila trenutno stihijsko uvajanje digitalnega nadzora nad državljani, ki se ga loteva vsaka članica zase, pri čemer bolj ali manj uspešno upoštevajo pravila zasebnosti.

Uvajanje mobilnih aplikacij je sicer sprožilo številna ugibanja ali ne gre za postopno uvajanje nadzora nad državljani, ki bo med nami ostalo tudi po koncu epidemije, spet drugi pa dvomijo v učinkovitost takih aplikacij, ki bo seveda okrnjena, če jih ne bo uporabljala večina prebivalcev.

Evropski nadzornik želi k projektu pritegniti tudi Svetovno zdravstveno organizacijo, po vsem sodeč pa je najbolj navdušen nad aplikacijo, ki naj bi jo te dni zagnali v okviru pobude PEPP-PT (Pan-European Privacy Preserving Proximity Tracing). Ta deluje na podlagi Bluetooth vmesnika in na način, ki je skladen z GDPR. Aplikacija beleži stike z vsemi posamezniki, ki jo imajo nameščeno, podatki pa se ne hranijo centralno, pač pa šifrirano in zgolj začasno na uporabnikovi napravi. S približno tako aplikacijo, imenovano TraceTogether, so širjenje virusa uspešno zajezili v Singapuru, spret drugo, pod imenom Stop Corona, pa so nedavno splovili pri avstrijskem Rdečem križu.