Eko opeke, napravljene z urinom

Jurij Kristan

29. okt 2018 ob 12:16:45

Inženirji iz Cape Towna so razvili postopek izdelave opek s pomočjo človeškega seča, ki ne zahteva žganja in poleg proizvaja gnojila.

Cementu, opekam in sorodnim gradbenim materialom se dandanes posveča veliko pozornosti, saj se pri postopkih njihove izdelave običajno sprošča precejšnja količina ogljikovega dioksida. Za nastanek običajne opeke je treba glino žgati pri 1400 stopinjah Celzija, za kar v državah tretjega sveta porabijo dosti lesa.

Na Univerzi v Cape Townu so za bolj trajnostno rešitev uporabili pesek, človeški seč in bakterije, ki proizvajajo encim ureazo. Slednji razgrajuje sečnino in pri tem proizvaja kalcijev karbonat, ki služi kot vezivo. Ne le, da nastalega materiala ni potrebno žgati, ampak so drugi odpadni produkti postopka spojine z dušikom, fosforjem in kalijem, ki jih je mogoče izkoristiti za proizvodnjo gnojil. Obenem imajo takšne opeke primerljivo trdnost in odpornost s tistimi iz gline, s čimer so trdnejše od onih iz stisnjene zemlje, danes najbolj razširjenega eko materiala. Naslednji s tem povezan izziv je, zanimivo, pogruntati, kako množično pridobivati seč ženskega dela populacije.

Mimogrede še ena nedavna novička s področja gradbenih materialov: kitajski inženirji so razvili sintetičen les, odporen na ogenj in vodo.