Microsoft fiskalno leto sklenil z 88 milijardami čistega dobička

Matej Huš

31. jul 2024 ob 20:26:58

Ta teden ameriški tehnološki velikani nadaljujejo razkrivanje poslovnih rezultatov, med katerimi je bil včeraj Microsoft. Podjetje je doseglo boljši izid od pričakovanj in napovedi analitikov, kar je delnico podjetja poslalo - navzdol. Vlagatelje je prestrašil slabši rezultat oddelka za oblačno infrastrukturo Azure in pomisleki o dobičkonosnosti umetne inteligence. Tako je delnica podjetja včeraj izgubila sedem odstotkov (danes je malce okrevala in so izgube okrog triodstotne), čeprav so se prihodki povečali za 15 odstotkov.

Microsoftovi prihodki so v drugem fiskalnem četrtletju znašali 64,73 milijarde dolarjev, ob čemer so ustvarili 22,04 milijarde dolarjev dobička, kar je 10 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Dobiček iz poslovanja je znašal celo 27,9 milijarde dolarjev, kar predstavlja 15-odstotno rast. V celotnem fiskalnem letu 2024, ki se je končalo konec junija, so tako ustvarili 245 milijard dolarjev prihodkov in 88 milijard dolarjev čistega dobička. To predstavlja približno 20-odstotno rast v primerjavi z letom 2023.

Kaj je torej tako vznemirilo vlagatelje? Predvsem rezultat oddelka za Azure, ki se je izboljšal le za 29 odstotkov na 28,5 milijarde dolarjev. To je sicer povsem v sozvočju z rezultati ostalih oddelkov, a manj od pričakovanj v aktualnem bumu umetne inteligence. Od teh 29 odstotkov je le osem odstotnih točk prispevala umetna inteligenca. Pričakovanja so bila večja.