Priljubljenost iskalnika DuckDuckGo raste

Matej Huš

12. okt 2018 ob 20:16:49

Iskalnik DuckDuckGo, ki kot glavno prednost izpostavlja anonimnost in zasebnost, saj ne zbira nobenih podatkov o uporabniki, pridobiva čedalje več uporabnikov. Dnevno postreže že več kot 30 milijonov iskanj, kar je 50 odstotkov več kot pred letom dni. Da je dosegel 10 milijonov dnevnih iskanj, je trajalo sedem let. Do 20 milijonov je trajalo še dve leti, zadnjih deset milijonov pa je dodal v manj kot letu dni. Rast je eksponentna.

Čeprav se 30 milijonov sliši veliko, je to zelo malo v primerjavi s tremi milijardami iskanj vsak dan na Googlu. Toda počasi se daleč pride, predvsem pa DuckDuckGo ni nikoli želel tekmovati z Googlom, saj predstavlja alternativo. Medtem ko Google stavi na poznavanje uporabnikov in zagotavljanje čim boljših rezultatov iz informacij, ki jih ima o uporabniki, nudi DuckDuckGo zasebnost. Ne sledi uporabnikom, ne prikazuje ciljanih oglasov, ne zapomni si zgodovine iskanja.

DuckDuckGo je od leta 2014 samozadosten, saj se financira iz vezanih prihodkov (affiliate revenue) in venture kapitala. Ima okrog 25 milijonov uporabnikov. Ker zavedanje o pomenu zasebnosti raste, k čemur je v zadnjih mesecih izrazito pripomogel tudi GDPR, ima DuckDuckGo pred seboj svetlo prihodnost, če ga ne bo začel lomiti s kakšnimi neprimernimi oglasi.