Ameriška vojska z laserjem uspešno sestrelila raketo zrak-zrak

Dare Hriberšek

6. maj 2019 ob 16:50:58

Preizkus sistema, imenovanega SHiELD (Self-Protect High Energy Laser Demonstrator), je pred dnevi potekal na vadišču White Sands v New Mexicu. Laser, ki bo v prihodnosti nameščen na zračnih plovilih, je bil tokrat uporabljen še s trdnih tal in je uspešno sestrelil več raket, ki jih je izstrelilo letalo. SHiELD naj bi pozneje sicer uporabljali za obrambo letal tako pred izstrelki zemlja-zrak, kot zrak-zrak.

Prednosti takega sistema so dokaj jasne: je zelo natančen in do tarče potuje s svetlobno hitrostjo, ni omejen s količino streliva in ni dovzeten za tradicionalne protiukrepe, kot so toplotne in radarske vabe ter motenje signala. No, na drugi strani pa ima slabost, da ga delno ali pa popolnoma onesposobi že kar slabo vreme. Napol v šali bi lahko dodali še njegovo največjo "slabost", in sicer to, da je tak visoko energijski laser povsem tih in očesu neviden, zaradi česar ni tako kul, kot bi lahko bil.

SHiELD je sestavljen iz treh ključnih delov, laserskega in namerilnega sistema ter nosilca, s pomočjo katerega se pritrdi na nosilne točke plovila in skrbi za napajanje celote. Razvijati so ga začeli leta 2016 pri Lockheed Martinu, njihov cilj pa je, da ga prvič preizkusijo na letalih do leta 2021. Trenutno vse skupaj menda še ni dovolj kompaktno za kaj takega.

SHiELD pa ni edina laserska tehnologija, ki jo preizkuša ameriška vojska; že predlani so preizkusili podoben sistem, nameščen na bojni helikopter AH-64 Apache, medtem ko mornarica prav tako že preizkuša svoj HELIOS (High Energy Laser and Integrated Optical-dazzler and Surveillance).