Novozelandski cariniki lahko zahtevajo vaša gesla

Dare Hriberšek

1. okt 2018 ob 23:07:43

Te dni je začel na Novi Zelandiji veljati nov carinski predpis, po katerem lahko cariniki od potnikov zahtevajo gesla za odklep prenosnikov in mobilnih naprav. Gre za t. i. digitalno telesno preiskavo, za katero pa morajo imeti mejni organi podlago v utemeljenem sumu, da je posameznik nekaj zakrivil. V primeru, da potnik ne želi predati gesla, pin kode ali prstnega odtisa, ga lahko doleti kazen vse do višine 5000 dolarjev, naprava pa bo nato zasežena in forenzično preiskana. Dosedanji zakon je sicer carinikom že omogočal od kogarkoli zahtevati ogled njegove naprave, gesla in druga sredstva za vstop, pa v njem niso bila omenjena.

Predstavnik novozelandske carine je za medije povedal, da gre po novem zakonu zgolj za preiskavo datotek na napravi, ki jo bodo pregledovali v "načinu letenja", kar pomeni, da datotek, ki se nahajajo v oblaku, ne bodo preiskovali. Po njihovem mnenju je zakon elegantno ujel ravnovesje med posameznikovo zasebnostjo na eni in odgovornostmi, ki jih imajo carinski organi, na drugi strani. Pri tem se sklicujejo zlasti na pripadnike organiziranega kriminala, ne povejo pa, kaj v primeru, če svoje zlobne načrte hranijo v kakem Dropboxu. Zakon sicer podpira tudi tamkajšnji komisar za zasebnost, ki je sodeloval pri njegovem nastajanju, in meni da gre za ustrezen poseg v zasebnost.

Na drugi strani barikad je novozelandski Svet za civilne svoboščine, svoje nasprotovanje zakonu pa pojasnjujejo s tem, da gre za neupravičen poseg v posameznikovo zasebnost. Glede utemeljenega suma pa pravijo, da ga carinikom osumljencu ni treba pojasnjevati, zato mu ta tudi ne more argumentirano nasprotovati.

Novozelandski cariniki so sicer lani na tamkajšnjih letališčih pregledali 540 naprav, za naprej pa ne pričakujejo, da bi se njihovo število bistveno povečalo. O tem, koliko naprav so na ta način preiskali, pa bo carina morala vsako leto poročati tudi parlamentu.