Spama vedno manj

Matej Huš

1. jul 2011 ob 10:28:45

Zlati časi spama so nepreklicno minili, pravi pred nekaj meseci izpuščeni Robert Soloway, znan kot Spam King v ZDA, ki je moral odslužiti štiriletno zaporno kazen zaradi pošiljanja spama. Spam se je začel leta 1978, ko je Gary Thuerk na omrežju ARPANET, predhodniku današnjega interneta, poslal 393 prejemnikom reklamno sporočilo za nov računalnik DecSystem-20. Do 90. let prejšnjega stoletja se je spam razbohotil v pravo industrijo, ki je spamerjem nosila 20.000 dolarjev dnevno. Soloway je tedaj vozil luksuzne avtomobile, živel v elitnih stanovanjih in nosil Armanija. Pred aretacijo je njegov zaslužek upadel na vsega 20 dolarjev na dan, medtem ko je danes praktično nemogoče poslovati dobičkonosno.

Leta 2011 je situacija namreč drugačna. Filtri so se razvili do visoke kakovosti, tako da prepustijo zelo majhen delež spama. Spamerji se proti temu borijo z vedno večjimi količinami poslanega spama, tako da tistih nekaj stotink odstotka, ki se prebije skozi filter, še vedno predstavlja zadostno količino sporočil. Poleg naprednih filtrov so tu še napori organov pregona po celem svetu, ki so v zadnjem času uspeli razbiti kar nekaj botnetov, ki so pošiljali ogromne količine spama (posebej pomembno je bilo letošnje uničenje Rustocka).

Dellova ekipa SecureWorks ocenjuje, da je spam ostal dobičkonosen le še za največje organizacije, ki imajo ogromne botnete, infrastrukturo in znanje, medtem ko novinci na trg ne prihajajo več. Spremenila pa se je tudi narava spama, ki je bil včasih izključno v obliki nadležnih reklam, sedaj pa je vedno pogosteje napisan tako, da prejemnika pretenta, kakor da bi šlo za legitimno sporočilo banke ali katere druge ustanove. Spreminja se tudi medij, saj se spam iz elektronske pošte seli na Facebook, Twitter, YouTube itd.

Rezultati so vidni. V ponedeljek je bilo po meritvah Ciscove skupine IronPort poslanih 45 milijard sporočil spama, kar je 86 odstotkov vse elektronske pošte na ta dan. Ta odstotek že več kot desetletje ni bil tako nizek. Padla pa je tudi bruto količina, saj je bilo še lani septembra poslanih več kot 300 milijard spamerskih sporočil dnevno.