RIAA: pretočne glasbene storitve zaslužne za večino prihodkov

Dare Hriberšek

23. sep 2018 ob 00:14:34

Recording Industry Association of America (RIAA) je objavila statistiko prihodkov tamkajšnje glasbene industrije v prvi polovici letošnjega leta. Ker se trendi od onkraj Atlantika pogosto prenesejo tudi na staro celino, so številke v tem smislu zanimive tudi za nas.

Skupni prihodki članic RIAA so glede na enako lansko obdobje zrasli za desetino in dosegli 4,6 milijarde ameriških dolarjev, kljub temu pa se je njihova rast v tem času upočasnila za približno polovico, primerjano s prvima polovicama let 2016 in 2017. Prihodki iz naslova pretočnih glasbenih storitev, kot sta denimo Apple Music, Amazon Music in Spotify, so glede na lani zrasli za 28 % in letos že predstavljajo tri četrtine vseh prihodkov ameriške glasbene industrije. Tovrstne storitve obenem beležijo lepo rast plačljivih uporabnikov, saj se njihovo število povečuje za približno milijon na mesec.

Slika je nekoliko drugačna pri plačljivih enkratnih prenosih glasbe, ti so nanesli komaj 12 % skupnih prihodkov članic RIAA, še leta 2015 pa so predstavljali veliko večino. Še slabše je s prodajo glasbe na fizičnih medijih; prodaja CD ploščkov je, merjeno v denarju, glede na lani upadla za 41 %. Nasprotno, pa je prodaja vinilnih plošč glede na lani prinesla 13 % več.