Kitajska blokirala Twitch

Dare Hriberšek

22. sep 2018 ob 12:10:42

Spletna storitev Twitch za pretočno spremljanje iger v živo odslej ni več dosegljiva na Kitajskem, prav tako je iz kitajskega App stora izginila istoimenska aplikacija. V podjetju ki je sicer od leta 2014 v lasti Amazona, so novico že potrdili, o razlogih pa za zdaj ne dajejo informacij. Prav tako jih ne daje pristoji kitajski organ, Cyberspace Administration of China.

Razlogi se najverjetneje delno skrivajo v prizadevanjih za zmanjšanje odvisnosti od igranja iger pri mladostnikih, kar je tamkajšnja vlada napovedala pred kratkim. Še bolj verjetno pa v skokoviti rasti priljubljenosti Twitcha na Kitajskem, zlasti v času zadnjih Azijskih iger, ko so Kitajci prek te platforme množično spremljali tekme e-sports, ki so bile na igrah prvič na sporedu. Ker državna televizija CCTV Azijskih iger ni prenašala, so se Kitajci pač množično zatekli k Twitchu.

Ta se je tako prejšnji mesec med brezplačnimi aplikacijami uvrstil na tretje mesto po priljubljenosti na Kitajskem. The Verge poroča, da je se je število prenosov aplikacije v zadnjem tednu letošnjega avgusta povečalo za 23-krat v primerjavi z mesecem poprej.

Znano pa je, da kitajske oblasti hitro prepovedo kakršnokoli zahodnjaško medijsko platformo, takoj ko jo njihovi prebivalci preveč posvojijo. Twitter in Facebook sta tam že od nekdaj prepovedana, prav tako YouTube in Google, ki pa zadnje čase potihem pripravlja svoj comeback.