Obeta se napredna terapija za zdravljenje kokainske odvisnosti

Jurij Kristan

19. sep 2018 ob 17:54:48

Raziskovalci s Čikaške univerze so na miših uspešno zaključili testiranje terapije za zdravljenje odvisnosti od kokaina s pomočjo genskega inženiringa in matičnih celic.

Trenutno medicina še ne pozna zdravila, ki bi lajšalo zasvojenost s kokainom, kakor tudi ne substance, ki bi pomagala pri akutnem predoziranju. Droga namreč, podobno kot heroin, spremeni delovanje živčnih prenašalcev v možganih, zaradi česar so posledice uživanja tako trdovratne. Smo pa že pred desetletji odkrili, da je encim butirilholinesteraza (BChE) sposoben kokain neškodljivo razgraditi, čeprav ga je v krvi premalo, da bi imel resen vpliv pri uživanju droge.

Znanstveniki v Chicagu so najprej skonstruirali novo verzijo encima BChE, ki je več kot štiritisočkrat učinkovitejša od originalne. Nato so mišim vzeli kožne matične celice in jih s tehnologijo CRISPR/Cas9 "prepričali" v proizvodnjo novega encima. Zatem so te matične celice vsadili živalim pod kožo, da so dostavljale učinkovino v njihov krvni obtok. Tako so te nadgrajene miške veliko hitreje razgrajevale kokain v telesu. Ne le, da so se bile sposobne upirati zasvojenosti, ampak so preživele predoziranja, ki so pobila vse nemodificirane primerke.

Prehod na testiranja na primatih ter naposled človeku bodo v tem primeru na sporedu zelo hitro, ker je genski inženiring že preizkušen, prav tako ravnanje s kožnimi matičnimi celicami in presajanje kože, s čimer ima medicina zaradi opeklin že ogromno prakse. Raziskovalci se prav tako nameravajo hitro usmeriti še v podobne postopke za zdravljenje alkoholizma, pa odvisnosti od kajenja in seveda opioidov.

(Opomba: iz Guardianovega članka je na voljo odprta verzija originalne objave v Nature Biomedical Engineering.)