(Ponovno) objavljeni podatki o dobre pol milijarde uporabnikih Facebooka

Dare Hriberšek

4. apr 2021 ob 13:14:36

Gre za vnovično, tokrat brezplačno objavo baze Facebookovih uporabnikov, ki je bila ukradena že pred časom. Vsekakor primeren opomnik, kakšne količine podatkov o nas hranijo družbena omrežja in kako varnostno ranljivi so ti v njihovih bazah. Objavljene so podrobnosti o kar 533 milijonih uporabnikov, med katerimi so telefonske številke, uporabniška in prava imena in priimki, datumi rojstva, podatki o lokaciji, v določenih primerih pa tudi e-poštni naslovi. Skratka, kompleti primerni za zlorabe, kot je kraja identitete.

Predstavniki Facebooka so že potrdili, da gre za podatke, ki so bili zlorabljeni zaradi napake na njihovih strežnikih, ki se je primerila avgusta 2019. Napaka je botom dovoljevala zbiranje telefonskih številk uporabnikov in je bila kmalu zatem odpravljena. A podatki so ušli in zdaj nenadzorovano živijo lastno spletno življenje.

Zamaknjena objava je najverjetneje posledica dejstva, da so nepridipravi vse skupaj v vmesnem času skušali denarno unovčiti, zdaj pa so podatke brezplačno ponudili na enem od hekerskih forumov, kjer so dostopni vsakomur z nekaj osnovnega znanja. Pri Business Insiderju so nekaj kompletov e-maila, uporabniškega imena in telefonske številke uspešno preizkusili prek Facebookove funkcije za zamenjavo gesla, ki delno prikaže uporabnikovo telefonsko številko.