CES: BMW-jeva pametna motoristična čelada

Matej Huš

10. jan 2016 ob 17:47:24

Na CES-u je BMW predstavil pametno motoristično čelado, ki uporablja podobno tehnologijo kot futuristična očala Google Glass. Motorist si bo čelado nadel, nato pa mu bo ta na posebnem steklu pred vizirjem prikazovala nekatere informacije o stanju motocikla in trasi. Nadgrajena resničnost (augmented reality) torej postaja del motornega prometa.

Zamisel pravzaprav ni čisto nova, saj nekaj podobnega v lovcih F-35 uporabljajo že precej let. Piloti imajo v čelade vgrajen sistem, ki jim prikazuje ključne informacije, da jim ni treba pogledovati dol na kontrolno ploščo. Počasi se tehnologija širi tudi v druge vrste letal. Vožnja motorjev je prav tako zelo tvegano početje, kjer je treba biti ves čas osredotočen na cesto in okolico, zato pogledovanje navzdol na števce krade dragoceno pozornost.

BMW je združil moči z uveljavljenim proizvajalcem sistemov za nadgrajeno resničnost DigiLens. Nova čelada za delovanje potrebuje BMW-jev motocikel, ki je opremljen s sistemom ConnectedRide, ter pametni telefon. Potem lahko voznik na desnem očesu gleda informacije o hitrosti, prestavi, trasi, pogojih na cesti, sprejema telefonske klice ipd. Da se izognejo preobremenitvi z informacijami, si seveda lahko vsak sam nastavi, katere informacije želi videti. Krmiljenje sistema je mogoče z ročico na levi ročki krmila, baterije v čeladi pa zdržijo pet ur vožnje.

Resnici na ljubo je treba povedati tudi, da nekaj podobnega prav za motocikle tudi že obstaja. Mlado podjetje Skully je razvilo podobno čelado, ki jo prodaja za 1500 dolarjev in obljublja dostavo letos poleti. BMW je za zdaj še pri delujočem prototipu, zato je še prezgodaj govoriti o dobavljivosti in ceni.