Vitalik Buterin: rasti kriptovalut bo konec

Matej Huš

10. sep 2018 ob 22:16:30

Eden izmed najprepoznavnejših obrazov kriptosveta, soustanovitelj ethereuma Vitalik Buterin, je prepričan, da je časov rasti kriptovalut vsaj za nekaj časa konec. Na konferenci Ethereum Industry Summit v Hongkongu je dejal, da je po njegovem mnenju tehnologija veriženja blokov (blockchain) blizu točke, ko bomo trčili ob strop. Pojasnjuje, da smo prišli do trenutka, ko je vsak izobražen človek verjetno že vsaj slišal za to tehnologijo, zato ni več možnosti za vnovično 1000-kratno rast. Doslej smo bili priče rasti, ko jo je poganjal marketing in rast števila uporabnika, sedaj pa je tega konec, še pravi Buterin.

To seveda ne pomeni, da je s kriptovalutami konec, so pa pred težjo nalogo. V preteklosti je bilo dovolj, da se je povečevalo število pasivnih uporabnikov oziroma radovednežev, ki so želeli tehnologijo videti od blizu. Naslednji korak bo prepričati ljudi, ki že poznajo in so uporabili kriptovalute, da jih posvojijo za resne, vsakodnevne opravke. Torej od faze zanimanja je treba do ekonomske aktivnosti.

Letošnje dogajanje na trgu kriptovalut potrjuje ta opažanja. Kriptovalute so v primerjavi z rekodnimi vrednostmi konec minulega leta izgubile več kot dve tretjini vrednosti. Bitcoin je z 20.000 dolarjev štrbunknil dobrih 6.000 dolarjev in se te dni spogleduje z najnižjo vrednostjo v tem letu, od katere je le še odstotek oddaljen. Podobno velja za ethereum, ki se je s 1300 dolarjev prekucnil na 190 dolarjev in je trenutno na letošnjem dnu. Avgusta se je njegova vrednost še dodatno znižala, ker so številni start-upi začeli unovčevati zbrana sredstva in so prodajali žetone.

Kako zelo volatilna je cena kriptovalut, priča zadnji padec za 10 odstotkov, ki ga je sprožila informacija, da je Goldman Sachs odložil načrte za platformo za trgovanje s kriptovalutami. To je vse logično, a kaj ko je finančni direktor Martin Chavez kasneje povedal, da gre za laž, saj Goldman Sachs sploh ni nikoli ni načrtoval česa takega. Kriptovalute so še vedno volatilnost na steroidih.