Bitcoin po podpori Mastercarda poletel

Matej Huš

11. feb 2021 ob 20:51:41

Mastercard je včeraj sporočil, da kani podpreti nekatere kriptovalute na svojem omrežju še letos. S tem se pridružuje napovedim nekaterih drugih pomembnih igralcev, ki so to že napovedali. Zadnja je bila Tesla, pred tem pa je odmevala tudi PayPalova najava podpore. Mastercard sicer že deloma podpira kriptovalute, saj lahko imetniki njihovih kartic že kupijo kriptovalute, a transkacije ne potekajo prek omrežja Mastercard. Nova napoved pa pomeni, da bo možno s kriptovalutami plačevati storitve trgovcem.

Mastercard ni izrecno izpostavil, katere kriptovalute bodo podprli. Dejali so le, da številne še ne izpolnjujejo strogih pogojev, zato ne bodo podprte. Glavni problem je namreč zaščita potrošnikov, saj v splošnem transakcije s kriptovalutami niso izpodbojne, medtem ko kartična plačila še kako so - v večini bank 90 ali 120 dni po plačilu, če storitev ni opravljena. To smo na primer množično izkoriščali ob propadu Adrie Airways, ko je bilo možno s kreditnimi karticami plačane vozovnice nerealiziranih poletov refundirati še mesece.

Pričakovano je bitcoin po Mastercardovi najavi ponorel. Dosegel je nov absolutni rekord in se približal 50.000 dolarjem, trenutno pa je tik pod 48.000 dolarji. K temu je pripomogel še en igralec, in sicer Bank of New York Mellon. Ta je namreč danes sporočila, da bo poslovnim komitentom ponudila možnost vodenja računov v bitcoinih, prenosov bitcoinov in izdaje kriptovalut. Bitcoin je po koncu nore rasti delnic Gamestopa postal tudi tema na Wall Street Bets (reddit), kar kaže, da se zaganja nov krog.