Američani v praksi spoznavajo pomen nevtralnosti spleta

Dare Hriberšek

6. sep 2018 ob 09:28:32

Potem ko je ameriška Zvezna komisija za telekomunikacije (FCC) lani de facto ukinila nevtralnost interneta v ZDA, v medije počasi kapljajo posledice te odločitve. Prve žrtve so bili tako kalifornijski gasilci. Zdaj pa so raziskovalci Northeastern University ter University of Massachusetts s pomočjo Davida Choffnesa, avtorja aplikacije Wehe za merjenje spletnega prometa, dokazali, da so pravzaprav resnične žrtve ukrepa - pretočne video storitve.

Wehe, ki si ga je namestilo že prek 100.000 uporabnikov je namreč s primerjanjem pretoka pokazal, da so veliki ameriški ponudniki nekatrim aplikacijam oz. storitvam pipico priprli bolj kot drugim. Kar je v državah z uzakonjeno nevtralnostjo interenta prepovedano. T. i. diferenciacija se najpogosteje zgodila YouTubu, za njim pa še storitvam kot so Netflix, Amazon Prime Video in aplikaciji NBC Sports. Wehe je tako ravnanje zaznal 11.000 krat v Verizonovemu omrežju, 8.938 krat pri AT&T, 3.900 krat v omrežju T-Mobile in 339 krat na omrežju Sprint. V omrežju T-Mobile je denimo imel Netflix približno štirikrat manjšo prepustnost, kot preostali promet.

Ameriški ponudniki spleta se zagovarjajo, da s takim selektivnim prilagajanjem spletnega prometa preprečujejo ozka grla v povezavah, v resnici pa v ozadju najverjetneje tiči pospeševanje prodaje bolj prepustnih priključkov, označenih s kako bleščečo pripono HD, ki pa uporabnike seveda precej bolj udarijo po žepu.