Putin podpisal zakon o suverenosti spleta

Dare Hriberšek

2. maj 2019 ob 21:07:51

Zakon, ki ga je pred mesecem dni sprejela Duma, bo tako začel veljati z mesecem novembrom. Uradno je namenjen zagotavljanju stabilnega delovanja ruskega interneta, za primer, če bi ga neznanci z napadom odrezali od globalne spletne infrastrukture. Kritiki pa na drugi strani menijo, da zakon pripravlja teren za čas, ko se bo vladi v Kremlju zazdelo, da je čas za takšen odklop.

Kako natanko naj bi bila videti taka lokalna centralizacija spleta, ni povsem jasno. V grobem je cilj zakona ohraniti čimveč spletnega prometa, ki ga ustvarijo ruski uporabniki, znotraj meja države. Zakon posredno govori o vzpostavitvi lastnega DNS sistema, ki bi ga v primeru odklopa morali uporabiti ruski ponudniki spleta. Ti bodo morali v takem primeru ves promet speljati do vozlišč pod nazorom državne agencije Roskomnadzor, ki bo v takih razmerah postala osrednji organ nadzora, najverjetneje tudi nad vsebinami, ki se pretakajo. Zakon ponudnikom nalaga tudi namestitev orodij, s katerimi je mogoče identificirati vir spletnega prometa in omejiti dostop do spletnih strani, ki vsebujejo prepovedane informacije.

Prav zato je bil že sprejem zakona v prvem branju pospremljen s številnimi protesti po Rusiji, zlasti mlada populacija se boji, da gre za posnemanje velikega kitajskega internetnega zidu, torej za željo po izolaciji mednarodnih komunikacij.

Ruska vlada je za stroške projekta za naslednja tri leta rezervirala 27 milijonov ameriških dolarjev, avtorji zakona so sicer predvideli, da bo izolacija stala okoli 350 milijonov USD.