Venezuelske kriptovalute petro še vedno ni

Matej Huš

5. sep 2018 ob 08:36:44

Bili so časi, ko je vsaka omemba kriptovalut in blockchaina pomenila, da bodo vrednosti letele v nebo, vlagatelji pa stali v vrsti. Na to je bržkone računala tudi Venezuela, ki je letos kot prva država izdala svojo uradno kriptovaluto z imenom petro. Predsednik Nicolas Maduro je dejal, da bodo izdelali 100 milijonov petrov v skupni vrednosti šest milijard dolarjev, ki bodo podprti z državnimi zalogami nafte (sodček za petro). Toda pol leta pozneje je petro še vedno spregledan, saj ga niso uvrstili na nobeno večjih kriptomenjalnic, prav tako pa je bilo z njim opravljenih zanemarljivo malo transakcij.

Konkretno naj bi vrednost petra zagotavljalo 380 kvadratnih kilometrov veliko območje v okolici mesta Atapirire na severu države, kjer so po ocenah zaloge več kot pet milijard sodčkov nafte. Toda pogled od blizu, saj so tja šli Reutersovi novinarji, je bolj klavrn. Območje je večinoma zapuščeno, predvsem pa ni nobene infrastrukture za črpanje nafte. Strokovnjaki ocenjujejo, da bi morali v območje najprej vložiti več milijard dolarjev, da bi lahko začeli črpati nafto.

Medtem ko Maduro trdi, da so s petrom zbrali već kot 3,3 milijarde dolarjev, dokazov za te trditve ni najti. Minister za šolstvo, znanost in tehnologijo Hugbel Roa je minuli teden dejal, da petro v resnici sploh še ni dokončan in da ga nihče še ni mogel uporabljati, niti niso z njim zbrali nič denarja. Posebna vladna agencija, ki naj bi skrbela za petro, Superintendente de Criptoactivos y Actividades Conexas, ima po uradnih podatkih sedež v isti stavbi kot finančno ministrstvo. A tam agencije še ni. Tudi spletne strani še nima. To pa ne moti Madura, ki je minuli mesec sporočil, da bo vrednost bolivarja odslej vezana na petro, pred tem pa ga je uradno razvrednotil za 96 odstotkov. Ker petro nikjer ne kotira, se to sliši podobno kot zgodba barona Münchausan, ki se je za lase sam potegnil iz živega peska.

Vseeno so nekateri ljudje že uspeli kupiti petro, le da sedaj z njim ne morejo storiti nič pametnega, trdijo na forumih. Res se je marca pojavil račun na blockchainu NEM, ki je trdil, da predstavlja venezuelsko vlado in ponuja petro. Izdani je bilo 82,4 milijonov žetonov v ICO in od teh jih je bilo 2300 dejansko prenesenih na druge račune. Aprila se je pojavil še nek drug NEM račun, ki je trdil, da gre za drugo fazo petra. Šlo je za 13 milijonov žetonov. Kakorkoli, s petrom za zdaj ni mogoče kupiti ničesar, prav tako ga ni mogoče nikjer kupiti ali prodati.