Nemčija se želi informacijsko-varnostno osamosvojiti

Dare Hriberšek

3. sep 2018 ob 21:18:20

Nemški notranji minister Minister Horst Seehofer je najavil ustanovitev nove državne agencije za informacijsko varnost. Ta naj bi skrbela za raziskave glede obrambe na tem področju, obenem pa zmanjšala naslonjenost Nemčije in EU na tehnologije iz drugih držav, zlasti ZDA in Kitajske. Pred poldrugim letom so v Berlinu že ustanovili oddelek nemške vojske, ki se ukvarja s kljubovanjem varnostnim vdorom iz drugih držav.

"Priznavamo, da na področju informacijske varnosti zaostajamo in če nekdo na določenem področju zaostaja, potem je potreben povsem nov pristop," je minister povedal na tiskovni konferenci, ki jo je priredil skupaj z obrambno ministrico, saj bo nova agencija skupni projekt obeh državnih organov.

Nemčija, pa tudi druge evropske države so zlasti zaskrbljene zaradi svoje odvisnosti od ameriških tehnologij, kar se je zlasti pokazalo leta 2012, ko je žvižgač Edward Snowden razkril precej prikritega soliranja ZDA na tem področju.

Ustanovitvi nove agencije pa javno nasprotujejo opozicijski socialisti in zeleni, zlasti slednji menijo, da se bodo s tem varnostne razmere le še poslabšale, saj bodo s tem po njihovem mnenju nazadovala politična in diplomatska prizadevanja za globalno omejitev uporabe informacijskih orožij. Po njihovem mnenju na vladavini zakona temelječe države, kot je Nemčija, v takih vojnah ne morejo zmagati z nasprotniki kot so Kitajska, Rusija ali Severna Koreja.