Brisanje meja med slušnimi aparati in pametnimi slušalkami

Jurij Kristan

1. sep 2018 ob 00:37:31

Podjetje Starkey Hearing Technologies je na tržišče poslalo slušni aparat Livio AI, ki zmore hkrati predvajati glasbo in pogovore s telefona, prevajati jezike ter meriti nekatere telesne kazalce.

Novinke: Livio AI je poskus, da bi dolgočasno medicinsko napravo preobrazili v multifunkcijske, splošno uporabne slušalke. S pomočjo vgrajene strojne pameti prepoznajo zvočno okolico in prilagodijo jakost zvoka, znajo pa se tudi usmeriti na določen vir. Obenem je možno nanje brezžično speljati signal s telefona, televizorja ali računalnika in v spregi s pametnim telefonom prevajati 27 jezikov. Zanimivo je, da je vgrajena strojna inteligenca še preprostejše, prejšnje generacije in ne na osnovi globokih nevronskih mrež. Inženirji pravijo, da čipi danes še niso na ravni, da bi lahko deep learning vgradili v tako majhno napravo. (Prevajanje seveda poteka v oblaku.)

Kaj je res v ozadju: Za nas na videz dokaj nepomemben izdelek pa je kazalec zelo važnih premikov v potrošni tehnologiji, saj področji slušnih aparatov in trendovskih brezžičnih slušalk hitro drvita eno proti drugemu. Na eni strani imamo zbir naprav, ki formalno sodijo med medicinske pripomočke in so zaradi tega razmeroma drage - posamezni kosi gredo za tisočake, medtem ko je bil njihov trg lani globalno težak prek šest milijard ameriških dolarjev. Firmam takšna ekskluzivnost načeloma diši, ker lahko ohranjajo višje cene, a vendarle imajo resen problem: slušni aparati nosijo s seboj stigmo, zaradi česar naj bi jih redno uporabljala zgolj okoli četrtina naglušnega prebivalstva. Zaradi tega nova paradigma postaja prevzemanje podobe in funkcij običajnih brezžičnih slušalk.

Tu pa nasproti prihajajo poznani tehnološki velikani z lastnimi izdelki: Apple Airpods, Google Pixel Buds, Bragi Dash ... Ti se trudijo v neizprosni tekmi v napravice vdelati kar se da veliko zmogljivosti; v zadnjem času predvsem s strojnim učenjem podprto filtracijo, jačanje in tolmačenje zvoka, kjer se napredek odvija res naglo. Posebno je zanimiva zgodba zagonske firme Doppler Labs. Ta je lani na tržišče poslala revolucionarne pametne slušalke Here One, ki pa so bile pred svojim časom in podjetje je kmalu nato propadlo. Toda večina njegovega strokovnega kadra danes nadaljuje delo v - Amazonu, Applu in Googlu!

Zato obstaja velika verjetnost, da smo na pragu eksplozije področja pametnih slušnih naprav, za katere se je že udomačil izraz smart hearables. Veliko analitikov je celo mnenja, da je prav to za pametnimi telefoni naslednja ključna postaja potrošne elektronike. Glaven detajl, ki si ga velja tu zapomniti, je dal Bragijev šef Nikolaj Hviid, ki pravi, da "so same slušalke drugotnega pomena; najvažnejša je AI." Ki nam bo nenazadnje s takšnim izdelkom nenehno prišepetavala direktno v uho.