Amazonov Twitch piratiziral YouTubov dogodek

Dare Hriberšek

28. avg 2018 ob 22:02:01

Nedavni, t. i. "največji dogodek v zgodovini interneta", prenos dvojnega boksarskega dvoboja britansko-ameriških spletnih zvezdnikov iz Manchestra, je na plačljivem kanalu YouTuba spremljalo kakih 800.000 uporabnikov. Za domnevno ekskluzivni ogled so plačali po 7,5 funta. Toda vzporedno z uradnim streamom se je pojavilo še kar nekaj piratskih, denimo na Twitterjevem Periscopu, a najbolj obiskan je bil tisti na Twitchu, ki je na vrhuncu dvobojev pritegnil krepko čez milijon gledalcev in s tem prekosil Youtubovega plačljivega.

Amazon, ki ima Twitch v lasti je moral zato zadnje dni požreti kar nekaj kritik, potem ko ni poskrbel za pravočasno odstranitev ilegalnih prenosov. Kar pa je v resnici vse prej kot lahka naloga, saj so se piratski kanali skrivali pod čudnimi imeni, kot je denimo "Free Fortnite skins", pojavljali pa so se v stotinah.

Predstavniki Twitcha so se na obtožbe zagovarjali, da so se odzvali in tudi ukrepali na vsako prijavo, no, kako proaktivno je bilo v resnici to njihovo ravnanje, namreč preprečevanje kršitev avtorskih pravic v imenu YouTuba, pa lahko samo ugibamo. Prehitevanje konkurence, pa čeprav po desni, jim je namreč še kako v interesu.

V kratkem se bodo KSI, Logan Paul, Deji in Jake Paul vnovič spoprijeli še na ameriških tleh in to bo priložnost, da si YouTube povrne nekaj dobička, kršitelji pa nekaj ugleda.