Najpriljubljenejši igralec iger na Twitchu lani zaslužil 10 milijonov dolarjev

Matej Huš

2. jan 2019 ob 21:50:09

Tyler Blevins je bolj znan pod vzdevkom Ninja, posebej slaven pa je med uporabniki Twitcha, kjer ima njegov kanal največ naročnikov. Z več kot 12,5 milijona naročnikov, ki jim lahko prištejemo še 20 milijonov naročnikov na YouTubu, je odlično monetiziral svoj posel in lani zaslužil skoraj 10 milijonov dolarjev, je razkril v intervjuju za CNN. In njegov posel? Igra igre, v zadnjem letu Fortnite: Battle Royale.

Zaslovel je marca lani, ko je postavil rekord v številu sočasnih gledalcev svojega igranja iger - več kot 600.000 ljudi je tedaj spremljalo, kako se je z reperjem Drakom boril v Fortnitu. Kmalu je postal tudi prvi, ki je na Twitchu zbral več kot 10 milijonov naročnikov. Septembra je postal prvi e-športnik, ki je krasil naslovnico športne revije ESPN.

Vse to naštevamo zato, ker so e-športi postali zelo velik in resen posel. Fortnite, ki je daleč največja igra leta 2018, je razvijalcu Epic Games prinesla več kot tri milijarde dolarjev. Fortnite ima več kot 200 milijonov registriranih igralcev. Temu primerno so uspešni tudi igralci. Ninja pravi, da je 70 odstotkov svojih prihodkov ustvaril na platformah YouTube in Twitch, preostanek pa odpade na razne sponzorske pogodbe in drugo. E-športniki namreč danes podpisujejo mastne pogodbe kakor pravi športniki; Ninja ima sklenjene tudi s Samsungom, Uber Eats in Red Bullom.

Ali so to pravi športniki, je drugo vprašanje, na katerega Ninja, presenetljivo, odgovarja z ne. Sam sebe enači z gostincem, ki ima lastno kavarno. Pojasnjuje, da mora ta biti pač ves čas odprta, sicer bodo ljudje šli drugam. V letu 2018 je preigral približno 4000 ur Fortnita, kar pomeni 11 ur na dan - vsak dan. Za primerjavo: redna delovna obremenitev (8-urni klasični delovnik) je 2088 ur (minus prazniki). Nadpovprečna količina dela in slava (Ninja je bil celo gost na The Tonight Show with Jimmy Fallon) pa prineseta nadpovprečno količino denarja. Toda število takih "delovnih mest" je zelo omejeno.