Uber zaradi nesreče prekinil preizkuse avtonomnih vozil

Matej Huš

25. mar 2017 ob 21:54:29

Včeraj zvečer je bilo v mestu Tempe v Arizoni Uberjevo avtonomno vozilo udeleženo v prometni nesreči, zaradi katere je podjetje začasno prekinilo vsa testiranja svojih samovozečih avtomobilov. Po za zdaj zbranih podatkih je bil povzročitelj prometne nesreče voznik drugega vozila, ki je odvzelo prednost Uberjevemu športnemu terencu Volvo, ko je ta vozil v avtonomnem načinu. Nastala je precejšnja gmotna škoda na samovozečem vozilu in še dveh običajnih avtomobilih, poškodovanih pa ni bilo.

Zaradi resnosti nesreče je Uber prenehal vse preizkuse samovozečih vozil, dokler se okoliščine ne razjasnijo. V Uberjevem vozilu je bil tudi voznik, ki pa ni uspel pravočasno prevzeti nadzora nad vozilom, da bi preprečil nesrečo. To je prva resna nesreča pri visokih hitrostih, ki se je zgodila Uberjevim vozilom.

Te sicer Uber od lanskega decembra preizkuša v Arizoni, potem ko so se sporekli z regulatorji v Kaliforniji. Uber je namreč vztrajal, da ne potrebuje posebnega dovoljenja za samovozeče avtomobile, ker imajo ti ves čas prisotnega voznika, ki lahko prevzame nadzor. Kalifornijski urad za motorna vozila ni bil istega mnenja, zato je Uber svoj vozni park 16 vozil Volvo XC90 prepeljal v Arizono, kjer teh birokratskih težav niso imeli. Poleg tega Uber samovozeče avtomobile testira tudi v Pittsburghu.