Za rudarje odslej dvakrat manj bitcoinov

Matej Huš

10. jul 2016 ob 17:47:01

Včeraj popoldne se je nagrada, ki jo dobijo rudarji bitcoina za svoje delo, prepolovila. Ker gre za pričakovan, a redek dogodek, ki se je nazadnje zgodil pred štirimi leti (28. novembra 2012), si ob tej priložnosti poglejmo kondicijo ekosistema bitcoina.

Ustroj bitcoina predvideva, da se vsakih 210.000 narudarjenih blokov nagrada za uspešno najden blok razpolovi. Satoshi Nakamoto je to pravilo v bitcoin vgradil zato, ker je s tem omejeno število bitcoinov, ki sploh lahko nastanejo. Potrjevanje transakcij poteka z rudarjenjem blokov, kakor se imenuje izračunavanje zgoščenih vrednosti iz zadnjih transakcij in sledi vseh prejšnjih blokov, rudarji pa za nagrado za to računsko in energetsko potratno početje dobijo sveže bitcoine. To je tudi edini način, na katerega nastajajo bitcoini, katerih zgornja meja bo 21 milijonov.

Od včeraj je nagrada za narudarjen blok le še 12,5 bitcoina oziroma okrog 8000 dolarjev, medtem ko je bila v letih 2012-2016 dvakrat toliko, torej 25 bitcoinov. To ima precejšnje posledice na ekonomičnost tega početja, saj ob dvakrat nižjih nagradah dražji in manj učinkoviti rudarski sistemi niso več dobičkonosni. Rezultat je zelo zanimiv - število rudarjev lahko upade, kar zmanjša računsko moč in poveča verjetnost za uspeh oziroma donos na rudarjenje. Po drugi strani pa se lahko poveča tudi vrednost bitcoina v dolarjih, zaradi česar bi bilo rudarjenje spet nekoliko privlačneje. To nekoliko skompenzira razpolovitev in vzpostavi novo tržno ravnovesje.

Kaj dosti se letos ob tem ni zgodilo, saj je po razpolovitvi vrednost bitcoina padla za pet odstotkov, potem pa nekaj tega padca tudi nadoknadila. Vse to so precej majhne spremembe, če se spomnimo, da je samo letos bitcoin nihal od 360 do 760 dolarjev, v preteklosti pa še precej bolj, od ničle pa vse do dolarskega tisočaka.

Zakaj je bitcoin letos pridobil že več kot polovico vrednosti, seveda ni jasno, lahko le ugibamo. Nekateri to povezujejo z britanskim referendumom o izstopu EU, ki je bitcoinu dal pospešek, a je rast trajala že mesece pred tem. Drugi menijo, da je trg že mesece počasi vračunaval razpolovitev nagrade iz rudarjenja. Tretji pravijo, da se ob finančni negotovosti kapital začne deloma seliti tudi v manj konvencionalne in v teoriji nekorelirane naložbe. Bitcoin je namreč zadosti majhen (tržna kapitalizacija 10 milijard), da ga že malenkosten vdor kapitala lahko hitro premika sem in tja.

Kakorkoli, naslednja razpolovitev bo verjetno leta 2020, odvisno od popularnosti valute in števila transakcij z njo. Eksponentno padajoče nagrade za rudarje pa pomenijo, da se bodo sčasoma ti financirali pretežno od provizij ob transakcijah in manj od narudarjenih bitcoinov. Ob velja poudariti, da je za normalno delovanje bitcoina nujno potrebna razpršenost rudarjev, saj je napad s 51 odstotki računske moči vsaj teoretična možnost. Trenutno imajo - sicer nepovezani - kitajski rudarji, združeni v štiri velike poole, pod nadzorom 70 odstotkov računske moči. Trši oreh pa ostaja vprašanje največje velikosti bloka, kjer konsenza še ni.