Facebook pri oglasih za stanovanja grdo diskriminira

Matej Huš

19. avg 2018 ob 11:25:12

Ameriško ministrstvo za okolje in prostor (Department of Housing and Urban Development, HUD) je začelo uradni postopek zoper Facebook, ker slednji krši stanovanjski zakon (Fair Housing Act), ki prepoveduje diskriminacijo kupcev ali najemnikov stanovanj glede na raso, barvo kože, invalidnost, versko prepričanje, spol, družbeni položaj, narodnost in druge osebne okoliščine. Ministrstvo je postopek začelo, ker Facebook oglaševalcem nepremičnin na svojih straneh ponuja možnost ciljanega oglaševanja, s čimer lahko določijo želeno publiko, ki naj oglase vidi.

Gre za kontroverzno možnost, ki jo ima Facebook že dlje časa. Facebook ve skoraj vse o svojih uporabnikih, zato oglaševalcem seveda omogoča ciljano oglaševanje. Iz svoje publike lahko izključujejo tudi na podlagi rase, narodnosti, spola itd. Zakon iz leta 1968 to izrecno prepoveduje, kadar gre za nepremičnine, a se Facebooku do danes ni zgodilo nič. Podobna diskriminacija je v ZDA od leta 1964 prepovedana tudi na trgu dela, enako velja za dostop do kreditov.

Facebook seveda vztraja, da je ključno, da lahko oglaševalcem ponudijo nastavitev kategorij, kdo naj vidi njihove reklame. To je na primer zelo pomembno pri političnih oglasih, ki jih med kampanjami usmerijo zlasti na neopredeljene volivce v državah s tesnim izidom. Ob tem vodja oddelka za zasebnost in javno politiko v Facebooku Steve Satterfield dodaja, da ne dovolijo uporabe teh filtrov za diskriminacijo in v takem primeru takoj ukrepajo. To je bilo leta 2016, danes pa ni nič drugače, čeprav je Facebook lani obljubil ukrepe. Mimogrede, Facebook namesto rase uporablja termin etnična naklonjenost (ethnic affinity), ki ga določi na podlagi vsebine in dogajanja na profilu, ne pa rase uporabnika. V končni fazi je rezultat zelo podoben.

In tako je bilo lani na Facebooku mogoče oddati oglas za oddajo nepremičnine in določiti, da se ne bo prikazal črncem, materam samohranilkam, invalidom, judom, Argentincem, govorcem španščine ali muslimanom. Facebook take oglase hitro potrdi, čeprav bi jih moral po zakonu blokirati, kar trdi, da počne. In Facebook se je spet opravičeval, da ni izpolnil svojih zavez.

Sredi leta 2018 je stanje še vedno nevzdržno, zato se je zganilo tudi ministrstvo. V postopku Facebooku očitajo, da omogoča filtriranje prikaza oglasov glede na spol, invalidnost (npr. kogar zanimajo psi vodniki, invalidski vozički, gluhost), starost otrok, versko prepričanje, geografsko provenienco, poštno številko trenutnega prebivališča itn. Začetek postopka pomeni, da se bodo sedaj uradno ugotavljala vse pomembna dejstva. Če bo Facebook spoznan za krivega, mu grozijo kazni do 100.000 dolarjev za posamezno kršitev.