Netflix pobrisal vse kritike uporabnikov

Dare Hriberšek

18. avg 2018 ob 23:17:27

Netflix je ta konec tedna s svoje strani zbrisal vse kritike filmov, serij in drugih oddaj, ki so jih v zadnjem desetletju spisali njihovi uporabniki. Prejšnji mesec je o svoji nameri sicer obvestil javnost, nato je konec julija onemogočil dodajanje novih zapisov, nihče pa ni zares verjel, da se bo tak genocid javnega mnenja tudi zares zgodil. Mnenja uporabnikov so bila sicer vidna le pri dostopanju do storitve prek računalnika, ne pa tudi v mobilni različici in v tistih, ki so vgrajene v najrazličnejše predvajalnike in povezane televizorje.

Spomnimo, pred nekaj več kot letom dni je podjetje ukinilo tudi ocenjevanje kakovosti posameznih oddaj z od ene do pet zvezdic, nadomestila sta jih palec gor oz. palec dol. Po mnenju poznavalcev se je to zgodilo potem, ko je bil šov Amy Schumer bombardiran z ocenami z eno samo zvezdico, za čimer naj bi stali organizirani pripadniki ameriške politične desnice.

Podjetje svojo zadnjo odločno potezo na straneh za pomoč uporabnikom opravičuje z upadanjem uporabe tovrstnih kritik, kar pa le težko zdrži resno presojo. Serija Stranger things je denimo zbrala kar 4000 različnih zapisov običajnih gledalcev. Zato bodo pravi razlogi bržkone nekje drugje: nekateri bolj ostro zastavljeni kritični pogledi, zlasti tisti, ki so se dotikali Netflixove lastne produkcije, so ljudi preprosto odvračali od gledanja. Kar je za Netflix očitno postalo preveč moteče.