Pa saj smo že vedeli: Amazon preplavljen z lažnimi ocenami

Dare Hriberšek

16. apr 2019 ob 23:06:11

Raziskava britanske potrošniške organizacije Which? je na Amazon.com analizirala mnenja uporabnikov za nekaj sto izdelkov, razvrščenih v 14 kategorij. Ugotovitve so pokazale, da so potem, ko izdelke razvrstimo po kriteriju ocen uporabnikov, na vrhu zadetkov same popolnoma neznane znamke, denimo Itshiny, Vogek in Aitalk, od katerih imajo nekatere tudi po več tisoč napisanih, a nepreverjenih mnenj. Slednje pomeni, da ni nujno, da je uporabnik, ki je mnenje napisal, izdelek tudi zares kdaj kupil.

Pri Which? kot primer posebej izpostavljajo slušalke: na prvi strani razvrstitve tako najdemo same nepoznane znamke, 87 % od skupaj 12.000 mnenj je nepreverjenih, 71 % vseh slušalk pa ima oceno pet zvezdic. Slušalke ponudnika Celebrat imajo napisanih 439 mnenj uporabnikov, vsa imajo prilepljeno oceno 5 zvezdic in vsa so bila oddana na isti dan. Situacija je precej podobna pri pametnih urah, dashboard kamerah in drugih trendovskih izdelkih.

Predstavniki Amazona se branijo, da imajo urejeno samodejno zaznavanje lažnih mnenj in ocen ter, da v njihovo odkrivanje vlagajo znatna sredstva, saj se zavedajo, da je bodočim kupcem mnenje običajnih ljudi pomembno pri odločanju o nakupu. Predstavniki Which? pa vseeno menijo, da bi v podjetju lahko napravili več, da bi obdržali zaupanje milijonov svojih uporabnikov. Za zdaj svetujejo, da je treba uporabniška mnenja jemati z zrnom soli, pred nakupom pa si lastnosti izdelka prebrati tudi na kakih drugih, zaupanja vrednih spletnih straneh.