V nemških igrah bodo spet dovoljene svastike

Dare Hriberšek

10. avg 2018 ob 19:51:52

Znano je, da Nemčija ne pozna šale s temačnim delom svoje preteklosti, zato je prikazovanje nacističnih simbolov in drugih stvari in oseb, povezanih s tem obdobjem, pri njih strogo omejeno. Založniki iger so tako doslej morali za tamkajšnje tržišče sproducirati posebne različice iger, v katerih so svastike prekrili ali pa so jih zamenjali domišljijski simboli. Hitlerju so denimo odstranili znamenite brčice in ga za potrebe zgodbe imenovali zgolj kancler. Wolfenstein II., če se spomnite?

Če se razvijalci tega pravila ne bi držali, prodaja igre sicer ne bi bila docela prepovedana, bi pa dobila oznako igre, ki je neprimerna za mladino in se potemtakem ne bi smela prodajati v trgovinah.

Ta, dokaj rigorozna prepoved bo od včeraj nekoliko dvignjena, ko gre za igre. Te bodo po novem izenačene s filmi, oznako primernosti bodo določili v vsakem primeru posebej, glede na to kako potrebno je bilo prikazovanje takih simbolov za dosego umetniške oz. vsebinske vrednosti.

Razpravo v nemški zbornici, ki povezuje producente programske opreme za zabavo, je zanetila prav franšiza Wolfenstein, za katero so nekateri menili, da krši nemški kazenski zakonik. Spet drugi so pozivali k izenačenju s položajem, ki ga je doslej uživala filmska industrija in umetniki nasploh, in na koncu tudi zmagali.