Nemčija bo hudo kaznovala sovražni govor

Matej Huš

30. jun 2017 ob 21:14:43

Nemški parlament je po resni razpravi na zadnji delovni dan pred poletnimi počitnicami sprejel novo zakonodajo (Netzwerkdurchsetzungsgesetz), ki temeljiteje ureja področje sovražnega govora in lažnih novic na internetu, še zlasti na družbenih omrežjih. Po novi zakonodaji morajo ponudniki storitev, kot so Facebook, Twitter ali YouTube, v 24 urah odstraniti vsebino, ki je očitno nelegalna po nemških zakonih. Če vsebina ni očitno nelegalna, a je bila prijavljena, imajo za analizo in odločitev sedem dni časa. Kazni za kršitve so drakonske in se začenjajo pri petih milijonih evrov ter segajo do 50 milijonov evrov. Za zakonodajo so glasovali poslanci CDU/CSU in SPD, medtem ko je bila levica proti, zeleni pa vzdržani.

Tako prizadeta podjetja kakor zagovorniki svobode govora poudarjajo, da je meja med pravico do izražanja mnenja in sovražnim govorom pogosto tanka. Nova zakonodaja odločitve potiska v roke ponudnikov storitev in ne sodiščem. Toda pravosodni minister Heiko Maas je pojasnil, da je Nemčija po letu 2015, ko je v državo prispel milijon prebežnikov, zabeležila visok porast rasističnih komentarjev in protimigrantske retorike na internetu. V zadnjih letih naj bi se sovražni govor na nemškem delu interneta povečal za 300 odstotkov. Z zakonodajo so poskrbeli, da pravila, ki veljajo v fizičnem svetu, sedaj prenesejo tudi v digitalni svet, je še dodal. Zakon bo začel veljati oktobra, to je po volitvah v Nemčiji.

Podjetja bodo morala vsakih šest mesecev objaviti poročilo, koliko prijav so prejela in kako so ukrepala. Spomnimo, da je letošnja študija v Nemčiji pokazala, da Facebook in Twitter ne dosegata cilja odstraniti 70 odstotkov sovražnega govora v 24 urah po prijavi. Facebooku je to uspelo v 39 odstotkih, Twitterju pa v 1 odstotku. YouTube je po drugi strani dosegel kar 90 odstotkov. Nova zakonodaja bo to sedaj zahtevala od vseh strani in storitev, ki imajo v Nemčiji več kot dva milijona uporabnikov. Odstraniti bo treba vso vsebino, ki je v neskladju z nemškimi zakoni, torej ne le sovražni govor, temveč tudi na primer nacistične simbole ali zanikanje holokavsta, otroško pornografijo, hujskanje, teroristično propagando, lažne novice(!) itd.

Facebook je dejal, da deli nemško zavezanost k odpravi sovražnega govora. Poudaril je, da je v zadnjem času skupino ljudi, ki skrbi za pregled in odstranjevanje nezakonitih vsebin, povečal s 4500 na 7500 zaposlenih. Microsoft in Google zakona še nista komentirala.