Microsoft OneNote brezplačen za Windows in Mac

Matej Huš

17. mar 2014 ob 22:39:08

Kot smo napovedovali, je Microsoft pohitel in izdal brezplačno verzijo svojega programa za organizacijo in urejanje zabeležk OneNote za Windows in Mac OS X. Uporabniki slednjega so ga deležni prvič in ga lahko prenesejo iz Mac App Stora, za Windows pa jo snamemo z domače strani. Obe verziji sta brezplačni. Doslej je bila na voljo zastonjska verzija za Windows 8 in Windows Phone, ostali pa so jo morali kupiti v okviru Officea.

Brezplačnost prinaša določene omejitve, med katerimi je omejenost licence za domačo in akademsko uporabo. Kdor bo želel OneNote uporabljati v poslovnem svetu, bo moral kupiti plačljivo Premium verzijo. Ta ima tudi nekaj lastnosti, ki jih v brezplačni verziji ni, na primer podporo za SharePoint, hranjenje starejših verzij, povezava z Outlookom itd. Te najdemo v polni verziji Office 2013 ali v poslovnem Officeu 365. Poslovna verzija za Mace se morda obeta v verziji 2014.

OneNote je za uporabnike Maca zanimiv z dveh vidikov. Prvič, ker ga doslej tam sploh ni bilo. Poleg tega pa tudi zato, ker je preostali paket Microsoftovih pisarniških aplikacij za Mac že nekoliko star in OneNote kaže, v katero smer se bo premaknil uporabniški vmesnik novih verzij, ki bodo izšle letos. Vseeno ima verzija za Mac nekaj omejitev, ki jih v Windows ni, med drugim manjkajo podpora za tiskanje, lokalno shranjevanje datotek (vse se shranjuje neposredno v OneDrive), vstavljanje simbolov in enačb, videoposnetkov in avdio datotek, prilog, slik s spleta in skenerjev itd. Vse to odpade na preprosto dejstvo, da na Macu OneNota ni mogoče poganjati kot samostojne aplikacije brez povezave z Microsoftovim spletnim računom.