Sodišče Evropske unije: ponovna objava že objavljenih avtorskih del ni dovoljena

Dare Hriberšek

9. avg 2018 ob 09:47:49

Čeprav smo to nekako že vedeli - in smo vsi to tudi kdaj že zagrešili - je zdaj uradno: uporabniki morajo pred objavo fotografije za dovoljenje zaprositi avtorja, čeprav je konkretna fotografija brezplačno na voljo že povsod drugod na spletu. Tako je minuli torek odločilo Sodišče Evropske unije (ECJ).

Sodišče je namreč v obravnavo prejelo zanimiv primer iz Nemčije. Srednješolka iz mesta Waltrop v pokrajini Severno Porenje - Vestfalija je v svoji seminarski nalogi objavila fotografijo španskega mesta Cordobe, ki si jo je prenesla z nekega turističnega portala. Upravljavci portala so dovoljenje za objavo imeli, dobili so ga neposredno od avtorja, fotografa Dirka Renckhoffa. Težava je nastala, ker se je učenkina seminarska naloga pozneje znašla tudi na spletni strani njene šole.

Renckhoff je zoper mesto in pokrajino vložil tožbo na Nemškem sodišču in zatrjeval, da je šola kršila njegove avtorske pravice, saj se je njegovo dovoljenje za objavo nanašalo le na turistično spletno stran. Zahteval je tudi simbolično odškodnino v višini 400 evrov. Nemško sodišče se je nato odločilo, da za mnenje zaprosi ECJ s sedežem v Luksemburgu, ki se je osredotočilo predvsem na vprašanje ali obiskovalci šolske spletne strani predstavljajo nekakšno "novo javnost", drugačno od tiste, ki spremlja že omenjeni turistični portal. In ugotovilo, da to drži.

Sodišče je zato v pritrdilni sodbi zapisalo, da bi morala šola po zakonodaji EU avtorja vnovič zaprositi za dovoljenje in, da je v takem primeru povsem nepomembno, če avtor v svojem prvotnem dovoljenju ni konkretno opredelil načinov, kako lahko spletni uporabniki nadalje uporabljajo njegovo avtorsko delo.