Bo EU predpisala enotne polnilce mobilnikov?

Matej Huš

8. avg 2018 ob 20:43:57

V Evropi so se proizvajalci pametnih telefonov naposled poenotili in danes imajo skoraj vsi telefoni univerzalen priključek USB za polnjenje, kar omogoča navzkrižno uporabo polnilcev. Čeprav to uradno ni nikjer zahtevano, je Evropska komisija pred leti pritisnila na proizvajalce, da so ti podpisali memorandume in se na pol prostovoljno poenotili. Razlog je bil ekološki, saj želi EU znižati količino elektronskih odpadkov, kjer so odsluženi polnilci ena velika nepotrebnost. Letno naj bi se jih nabralo več kot 50.000 ton! Končni cilj je povsem ločiti nakup polnilca in mobilnega telefona, a tako daleč še nismo. Bomo pa morebiti kmalu.

Evropska komisija sporoča, da bo preučila, ali področje potrebuje strožjo regulacijo. Nobena skrivnost ni, da je problematičen Apple, ki ignorira standard in uporablja lasten priključek in standard. Evropska komisarka za konkurenco Margrethe Vestager je dejala, da Komisija ni zadovoljna z napredkom, ki je posledica prostovoljnega poenotenja. Komisija bo zato v študiji ocenila, ali bi bila koristnejša strožja regulacija. Neuradno se govori, da je Komisija naklonjena pravni ureditvi področja, po kateri bi bila uporaba standardnega polnilca obvezna. To sicer spada pod pristojnost komisarke za notranji trg Elzbiete Bienkowske.

Apple, Samsung, Huawei in Nokia so prvi memorandum podpisali leta 2009, ki je potekel leta 2012. Kasneje so nekatera podjetja podpisala še pisma o nameri in čeprav ni nobene obveze, se je v EU obdržal enotni standard. Pravzaprav izstopa le Apple, ki pa ima za to seveda finančne razloge. Polnilci in druga oprema za njegove priključke niso poceni, Apple pa dobiva licenčnine tudi od tretjih proizvajalcev te opreme.