Deveti izvedenki Androida je ime Pie

Dare Hriberšek

7. avg 2018 ob 09:54:51

Google je izdal novo različico svojega mobilnega operacijskega sistema in kot smo vajeni, je tudi ta poimenovan po slaščici, ki se vsakič začne z novo, naslednjo črko abecede. Po Oreu je torej zdaj tukaj Pie.

In kaj nam pita prinaša novega? V prvi vrsti gre omeniti nadzor nad našo uporabo naprave, Google je funkcijo poimenoval digital wellbeing, torej naše digitalno počutje. S tem so zlasti želeli odgovoriti na vedno pogostejše kritike, da mobilne naprave povzročajo svojevrstno odvisnost in, da s pretirano uporabo vplivajo na naše počutje. Tako je uporabniku na voljo posebna nadzorna plošča, ki meri uporabo posameznih aplikacij in naprave nasploh, mogoče pa si je nastaviti tudi omejitve. Te v praksi delujejo tako, da nam naprava najprej posreduje opozorilo, ko se približamo postavljenemu limitu, ko pa je ta dosežen, pa ikona aplikacije posivi. Kar pomeni, da je ni mogoče več pognati. A, brez skrbi, slednje je moč zlahka podaljšati po želji. Drugi, s tem povezani novosti sta še, da bo ekran po prednastavljenih urah uporabe izgubil barve in prikazoval le še črnobele odtenke, mogoče pa si je nastaviti tudi časovno obdobje "ne moti", v katerem bodo stišani klici in druga opozorila.

Prenovljena so tudi opozorila nasploh; po novem nam bodo prikazala sličico stika, obenem pa tudi predogled vsega, kar nam ta pošilja. Smart reply bo omogočal hiter odgovor kar iz obvestil, pri čemer bomo lahko, da bo tipkanja manj, izbirali med že prednastavljenimi odgovori.

Zadnja prelomnejša novost se nanaša na trajanje akumulatorja naprave. Android Pie bo namreč znal pametno razporejati procese. Za nujne bo vpregel hitra, a obenem bolj požrešna procesorska jedra, manj pomembne pa bo zaupal počasnejšim jedrom, ki pa so zato energetsko precej učinkovitejša. Sistem bo pri tem spremljal našo uporabo naprave, da bi znal vnaprej predvideti, kdaj nekaterih aplikacij ne potrebujemo in bo njihovo porabo zmanjšal na minimum, določene procese pa bo sploh preložil na čas, ko bo telefon priključen na polnilec.

Večina uporabnikov bo novosti deležna šele jeseni, uporabniki Googlovih telefonov Pixel, pa bodo lahko v beta različicah novitet začeli uživati že v naslednjih dneh. No, ažurna nadgradnja naprav, pa sploh predstavlja posebno težavo, s katero se srečuje Google. Dosedanjo različico, Oreo, si je doslej naložilo le 12 % uporabnikov po vsem svetu.