Če robot moleduje za življenje, ga teže izklopimo

Matej Huš

3. avg 2018 ob 19:00:16

Ob gledanju dve leti starega posnetka robota iz Boston Dynamics, ki se trudi pobrati škatlo, pa ga operater odriva in mu umika škatlo, se marsikomu milo stori. Čeprav gre za stroj, ki ne občuti nobenih čustev ob izpolnjevanju naloge, in čeprav ga v resnici ne jezimo nič bolj od računalnika, ki ga vztrajno napotujemo na neobstoječo internetno stran, je težko neprizadeto gledati posnetek. Ne manjka niti filmov, kjer bolj ali manj človeku podobni stroji in roboti moledujejo za življenje. Zelo zanimivo raziskavo prav o tej komponenti sočutja so izvedli na Univerzi Duisburg-Essen, ker jih je zanimalo, kako se bodo ljudje odzvali na prošnje robota, naj ga ne izklopijo.

V raziskavi je sodelovalo 85 ljudi, ki so sodelovali s humanoidnim robotom Nao. Pod pretvezo, da je njihovo sodelovanje potrebno za izboljšavo Naovih algoritmov za učenje, so ljudje odgovarjali na vprašanja in interagirali z robotom. Glavni preizkus pa je prišel na koncu, ko je bilo "testa" konec in so morali ljudje robota le še ugasniti. V polovici primerov je robot moledoval, naj ga ne ugasnejo, ker da se boji teme ipd. Rezultati so bili zgovorni. Kar 13 izmed 43 ljudi robota v tem primeru ni izključilo, vseh 30 ostalih pa se je precej obotavljalo. Za to so navedli različne razloge, nekatere je robot presenetil, drugi so pač želeli ustreči, nekatere je bilo strah, tretje je samo zanimalo, kaj se bo še zgodilo.

Gre za še eno potrditev znane teorije, da ljudje obravnavajo računalnike, medije in tudi robote kot živa bitja. Številne študije so ta efekt potrdile. Ljudje se bolje počutijo z (ro)botom, za katerega ocenimo, da ima podobno osebnost. Ljudje so celo sposobni upoštevati ukaze robotov, če jih dojemajo kot avtoriteto. Zelo podoben eksperiment so izvedli tudi leta 2007, ko je robot v obliki mačke moledoval proti izklopu. Čeprav so ga ljudje izklopili, so imeli ob tem resne moralne dileme. Nova raziskava je pokazala, da v resnici ni tako zelo pomembno, ali se robot z nami pogovarja in izkazuje socialne veščine ali ne. Ljudje ne marajo izključiti naprav, ki prosijo za življenje.