Disney vložil patent za humanoidne robote, ki se radi objemajo

Iztok Hočevar

10. apr 2017 ob 12:29:18

Očitno bodo obiskovalce zabaviščnih parkov korporacije Disney kmalu zabavali humanoidni roboti. Ki bodo optimizirani za objemanje obiskovalcev. Konglomerat iz zabavne industrije je namreč v ZDA vložil patent za »robote z mehkimi deli, ki so namenjeni interakciji z ljudmi

In kaj bo Disneyjeve robote ločevalo od navadnih? Deli objemajočega robota bodo napolnjeni s tekočino, robot pa bo sestavljen iz fleksibilnih membran in senzorjev za pritisk. Zaradi omenjenih tehnoloških nadgradenj naj bi bilo gibanje robotov fluidno. Realistično. Disney tudi trdi, da je prve prototipe robotov že preizkusil v praksi. Tudi med najmlajšimi. Zato se mnogi še sprašujejo, ali Disney pravzaprav ne gradi robotske verzije svojih domišljijskih junakov.

In dokazov za to hipotezo je vse več. Objemajoči roboti namreč niso edina ambicija Disneyja v svetu robotike. Disney tudi razvija robota tjulnja. Ta se bo odzival na božanje in druge oblike fizičnih kontaktov s strani obiskovalcev.

Še vedno pa ni jasno, kako samostojni bodo ti roboti. Do določene mere bodo seveda avtomatizirani. Vendar bo na koncu najverjetneje nad njimi še vedno bdela človeška roka. Kar pa ne pomaga veliko tisočim zaposlenim Disneyja, namesto katerih bodo v kostumih junakov domišljijskih svetov očitno zelo kmalu obiskovalce zabavali roboti.