Fiziki na olimpijadi trikrat bronasti

Matej Huš

30. jul 2018 ob 10:06:27

Z 49. mednarodne fizikalne olimpijade, ki je letos potekala v Lizboni, se ekipa slovenskih srednješolcev vrača s tremi bronastimi medaljami in eno pohvalo. Na največjem in najstarejšem svetovnem tekmovanju v znanju fizike so med več kot 400 tekmovalci iz 85 držav Luka Govedič (II. gimnazija Maribor), Natan Dominko Kobilica in Marko Čmrlec (oba Gimnazija Bežigrad) osvojili bronaste medalje, Urban Duh (II. gimnazija Maribor) pa pohvalo. Slovensko ekipo je zastopal še Klemen Bogataj (Gimnazija Škofja Loka).

Luka Govedič je letos tretjič zapovrstjo osvojil bronasto medaljo in bo prihodnje leto študiral fiziko na bostonskem MIT-u. Marko Čmrlec je bron osvojil drugič in bo imel prihodnje leto še eno priložnost, če se bo kvalificiral na olimpijado. Podobno velja za Klemna Bogataja, medtem ko bosta Natan Dominko Kobilica in Urban Duh prihodnje leto študenta fizike na ljubljanski fakulteti.

Prvo mesto je letos osvojil predstavnik Kitajske Yang Tianhua, ki je bil najboljši tako v eksperimentalnem kakor teoretičnem delu. Na drugem mestu najdemo predstavnika Rusije, tretji je Južnokorejec. Najboljšega predstavnika EU najdemo šele na 24. mestu, in sicer prihaja iz Romunije. EU je sicer osvojila le tri zlate medalje izmed 42. Razlogov je več, bistveni razlog pa je v drugačnem izobraževalnem sistemu. Ker tovrstne olimpijade bistveno presegajo srednješolske standarde, je treba za uspešno tekmovanje dijake posebej izuriti. Zlasti azijske države izvajajo večmesečne priprave in treninge, medtem ko so drugod po svetu priprave krajše.

Fizikalna olimpijada je druga najstarejša olimpijada, ki le s tremi prekinitvami poteka od leta 1967. Vsaka država sme prijaviti pet tekmovalcev, ki se v dveh tekmovalnih dneh pomerijo pri reševanju teoretičnih nalog in izvedbi treh predpisanih fizikalnih eksperimentov. Naloge niso enostavne in zahtevajo več kot le odlično poznavanje srednješolskega kurikuluma. Kogar zanima težavnost, bo lahko v naslednjih dneh na uradni strani pogledal naloge.

Prihodnje leto bo tekmovanje v izraelskem Tel Avivu. Merila za uvrstitev so se nekoliko spremenila, in sicer se morajo po novem vsi tekmovalci kvalificirati vsako leto, medtem ko so se doslej v Sloveniji dobitniki medalj na pretekli olimpijadi avtomatično uvrstili na naslednjo. Izbor bo kot vsako leto potekal na podlagi izbirnega tekmovanja, kamor DMFA spomladi povabi najbolje uvrščene z državnega tekmovanja v fiziki.