Vsi slovenski fiziki se z olimpijade vračajo z medaljami

Matej Huš

17. jul 2022 ob 19:20:57

Danes se je zaključila 52. mednarodna fizikalna olimpijada, ki jo je organizirala Švica in je potekala v hibridnem formatu. Slovenska ekipa se je tekmovanja udeležila v Hamburgu, ki je bil eno izmed središč za hibridno tekmovanje, in dosegla odlične rezultate. Peter Andolšek (Gimnazija Bežigrad), Miha Brvar (Gimnazija Bežigrad), Domen Lisjak (Gimnazija Bežigrad), Alexander Gaydukov (Gimnazija Koper) in Žan Ambrožič (Gimnazija Kranj) se vračajo z dvema srebrnima medaljama in tremi bronastimi medaljami.

Olimpijada bi bila morala potekati v Belorusiji, a jo je zaradi vojne v Ukrajini upravni odbor odpovedal. Tekmovanje so zato izvedli v hibridnem formatu, kjer tekmovalci niso potovali v Švico, temveč so bili razkropljeni po svetu. Niso pa bili čisto vsi v svojih državah, temveč so v več krajih organizirali regionalna središča, kakršno je bilo tudi v Hamburgu. Tako so imeli tekmovalci vsaj približen vtis, kako je na olimpijadi.

Mednarodna fizikalna olimpijada, ki poteka že več kot pol stoletja, ima vsako leto več tekmovalcev. Vsaka država lahko pripelje pet tekmovalcev, ki imajo v poldrugem tednu dva tekmovalna dneva. En dan rešujejo eksperimentalne naloge, drugi dan pa teoretične probleme. Za uspešno rešitev morajo prikazati visoko znanje fizike, ki presega srednješolsko raven.

Prihodnje leto bo tekmovanje v Tokiu na Japonskem. Slovensko ekipo bo izbralo Društvo matematiko, fiziko in astronomov po uspehu tekmovalcev na državnem in izbirnem tekmovanju.