S kemijske olimpijade vsi z bronom

Matej Huš

31. jul 2024 ob 20:27:05

V Rijadu se je uspešno končala 56. mednarodna kemijska olimpijada, na kateri so od 21. do 30. julija tekmovali tudi štirje slovenski predstavniki. Med 333 tekmovalci iz 87 držav so vsi naši tekmovalci osvojili bronaste medalje, s čimer potrdili visok nivo znanja in dobro pripravljenost. Tekmovali so Matej Nastran (Gimnazija Škofja Loka), Filip Zver (Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer), Luka Gašperlin (Gimnazija Škofja Loka) in Gabriel Žnidaršič (Gimnazija Vič).

Tekmovanje je potekalo po ustaljenem formatu. Tekmovalci so imeli dva tekmovalna dneva. Prvi tekmovalni dan je eksperimentalni in ga tekmovalci preživijo v laboratorijih, kjer morajo rešiti več nalog iz eksperimentalne kemije. Prikazati morajo dobro poznavanje osnovnih in naprednih tehnik dela v laboratoriju in uporabe instrumentov. Drugi tekmovalni dan pa poteka tekmovanje iz teoretičnega znanja v predavalnicah.

Zmagovalna trofeja je letos romala na Kitajsko, saj je prvo mesto osvojil Zhong Zheng, drugi pa je bil Victor Lilov iz Bulgarije. Najboljši slovenski tekmovalec je osvojil 126. mesto, preostali pa 131., 149. in 189. Obseg znanja, ki krepko presega srednješolski kurikulum, je prikazan v pripravljalnih nalogah.

Prihodnje leto bo tekmovanje v Združenih arabskih emiratih. Slovensko ekipo bo izbrala Zveza za tehniško kulturo (ZOTKS) na podlagi izbirnih testov, ki se jih po končanih pripravah lahko udeležijo najboljši z državnega tekmovanja. Pri izvedbi sodeluje tudi ljubljanska fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo.