New York: prosti trg ne deluje, regulacija Uberja je potrebna

Matej Huš

28. jul 2018 ob 16:45:38

Uber in Lyft imata v ZDA zaradi manj regulacije manj težav kakor na Stari celini, a tudi v New Yorku ugotavljajo, da popolnoma dereguliran prosti trg ne deluje. Ker čedalje večje število voznikov za Uber in Lyft povzroča prometne zastoje in povzroča pritisk za znižanje plačila in poslabšanje delovnih pogojev, mestni svetniki v New Yorku obravnavajo zakon, ki bo omejil število vozil Uber in Lyft. Podobno so v New Yorku že regulirani običajni taksiji, ki morajo pridobiti posebno licenco (medaljon), katerih število je omejeno na približno 14.000. V preteklosti so se zato te licence drago prodajale, pred razmahom Uberja so dosegale tudi milijonske cene.

Mestni svet v New Yorku kot v prvem ameriškem mestu sedaj razpravlja o podobni omejitvi števila vozil Uber in Lyft. Župan Bill de Blasio predloga ni izrecno podprl, je pa dejal, da je napočil čas za regulacije te industrije. Prav te de Blasio je že leta 2015 predlagal podobno ureditev, a tedaj predlog ni naletel na plodna tla. To pot je podpora večja, razlog pa je tudi povečanje števila teh voznikov. Leta 2015 je po New Yorku vozilo 63.000 "uberjevskih taksijev", danes pa jih je že več kot 100.000. Ne pozabimo: uradnih taksijev je 14.000, taksisti pa se spopadajo s čedalje daljšimi delavniki in nižjim plačilom, zaradi česar jih je v zadnjem času šest storilo samomor.

Omejitev števila teh vozil ni edini ukrep, ki ga pripravljajo v New Yorku. Poleg tega bi določili tudi minimalno plačo za voznike. Uber je razumljivo z vsemi topovi (tudi z reklamami) odgovoril na te predloge, češ da bodo škodovali izključno uporabnikom. Uber trdi, da je njegova aplikacija pomagala zlasti prebivalcem izven Manhattna, ki imajo slabši javni prevoz. Uber New Yorku očita, da bodo Newyorčanom otežili dostop do prevoza, namesto da bi rešili problem zastojev, popravili podzemno železnico in pomagali lastnikom klasičnih taksilicenc.

Iz mestne hiše medtem sporočajo, da analize kažejo, da je prav popularnost Uberja in podobnih aplikacij pomemben faktor, ki je vplival na upad števila potnikov na avtobusih in podzemni železnici. Tudi javno mnenje je sedaj bistveno drugačno kot leta 2015, k čemur je največ pripomogel prav Uber, ki je s številnimi aferami in incidenti odtujil dobršen del javnosti. Tudi zaradi tega so v New Yorku sedaj začutili priložnost, da lahko začno reševati problem regulacije Uberja.