Googlov iskalnik kot orodje Trumpovih nasprotnikov

Dare Hriberšek

21. jul 2018 ob 22:22:38

Spletni aktivisti so zadnje dni s pridom uporabili algoritem Googlovega iskalnika, ki vam, če v iskalnik slik vpišete besedico "idiot", vrne pretežno zadetke fotografij Donalda Trumpa. Akcija se je začela z demonstracijami, ki so potekale med Trumpovim obiskom Londona prejšnji teden in na katerih so si protestniki za svojo himno izbrali pesem American idiot skupine Green Day.

Iniciativo so nato prevzeli na Redditu, in sicer z množičnim glasovanjem za objavo, ki je povezovala besedo idiot s fotografijo ameriškega predsednika. Reddit uporablja sistem glasovanja, da bi tako izpostavil najbolj priljubljene zapise pri njih, Google pa tako glasovanje upošteva pri svojih zadetkih v iskalniku.

Kot so predstavniki Googla že nekajkrat poudarili, njihovi algoritmi delujejo samodejno, pri razvrščanju uporabljajo ogromno različnih dejavnikov, v podjetju pa v te procese ne želijo posegati. Kar pa ima tudi slabe plati. Leta 2004 je namreč iskalnik na poizvedbo "Jew" vračal za judovsko skupnost žaljive rezultate. Enako leta 2009, ko je iskanje Michelle Obama navrglo njeno podobo z opičjim obrazom. Google v teh primerih ni odstranjeval žaljivih zadetkov, pač pa je ob njih objavil kratko pojasnilo, kako deluje njihov iskalnik in, da se v podjetju ograjujejo od takega početja, ki se ga je odtlej prijelo ime google-bombing.