Mediji in težave s prehodom na https

Dare Hriberšek

10. jul 2018 ob 09:09:17

Kot smo že pisali, bo čez dva tedna brskalnik Chrome začel nekoliko bolj kričeče označevati spletne strani, ki še niso prešle na naslov https z veljavnim TLS certifikatom. Na spletni strani Ars Technica so se pred dnevi nekoliko ozrli naokoli in ugotovili, da se s prehodom ne mudi niti nekaterim velikim medijskim družbam. BBC je ta prehod sicer opravil nedavno, so pa med zamudniki tudi take družbe, kot so Fox News, Time in Newsweek.

Znano je, da take strani Google že nekaj časa razvršča nižje pri prikazovanju zadetkov svojega iskalnika, predvsem pa je problematična varnostna vrzel med spletno stranjo in uporabnikom, saj lahko nepridipravi vanjo z BGP napadi vnesejo tudi zlonamerne vsebine, med katerimi so še najbolj nedolžni lažni oglasi ali lažne novice.

Kaj pa v Sloveniji? Če pobrskamo med svojimi medijskimi zaznamki, je verjetno največja hiša, ki še ni prešla na šifrirane povezave RTV Slovenija. Med manjšimi pa smo našli denimo Požareport, Demokracijo in Nova24. So pa na Rtvslo varnostno opremljene vsaj strani, na katerih se pretakajo občutljivi podatki, denimo za registracijo in upravljanje profila. Pa Požarreportu in Demokraciji niti tam ne, medtem ko Nova24 sploh nima take opcije.