Zadnji dnevi za http

Dare Hriberšek

5. jul 2018 ob 11:40:21

Kot so pri Googlu napovedali v začetku leta, bo z naslednjo, 68. "stable" različico Chroma, ki bo med nami 23. julija, napočila tudi pomembna sprememba: vsaka spletna stran, ki ne bo imela naslova https z veljavnim TLS certifikatom, bo v tem brskalniku označena z opozorilom "Not secure". Tako opozorilno etiketo bodo dobile tudi morebitne intranetne strani podjetij in zasebnikov.

Https šifriranje sicer ščiti povezavo med brskalnikom in spletno stranjo, ki jo obiskujemo, pri tem pa zagotavlja, da nihče ne more prisluškovati toku naših podatkov ali pa jih celo spreminjati.

Sprememba bo morda pospešila prehod, saj dosedanje raziskave kažejo, da je z njim opremljenih le med 30-50 odstotkov med milijonom najbolj popularnih strani na svetu, številne male in manj obiskane strani pa še vedno vztrajajo pri http. Nedavna raziskava podjetja Ipsos pa je pokazala, da se bi kar 87 % uporabnikov premislilo glede finančne transakcije na spletni strani, na kateri bi se jim prikazalo tovrstno varnostno opozorilo. Nekaj več kot polovica, pa bi v tem primeru raje odšla nakupovat k konkurenci.

Chrome, ki ga uporablja približno 60 % obiskovalcev spleta, najverjetneje ne bo dolgo osamljen, saj mu bodo po napovedih hitro sledili Microsoft (Edge), Apple (Safari) in Mozilla (Firefox).