Rabljene pomnilniške kartice kot vir podatkov o prejšnjih lastnikih

Dare Hriberšek

8. jul 2018 ob 11:44:45

Raziskovalci Hertfordshirske univerze v Veliki Britaniji so ugotovili, da kar dve tretjini kartic SD in MicroSD, kupljenih iz druge roke, še vedno vsebuje podatke o prejšnjih lastnikih. V ta namen so na e-bayu, trgovinah z rabljeno opremo in drugod pokupili sto pomnilniških kartic in jih analizirali, pri čemer so uporabili brezplačno programsko opremo, ki je na spletu dostopna vsakomur. Kartice so v svojih prejšnjih življenjih večinoma služile v pametnih telefonih in tablicah, pa tudi v navigacijskih sistemih in dronih.

Akademiki so bili za svoj trud nagrajeni s kar nekaj intimnimi posnetki, selfiji, kopijami potnih listov, spiski stikov, življenjepisi, zgodovinami brskanja po spletu in drugimi zanimivostmi. V resnici pa gre za podatke, ki bi jih nepridipravi zlahka izkoristili za izsiljevanje ali krajo identitete. S podatki iz navigacijskega sistema, lahko denimo o lastniku kartice izvemo praktično vse. Od njegovega domovanja, poti po katerih se običajno giblje, seveda pa tudi njegove interese, prek točk POI, ki jih je sam vnesel.

Slo-Tech je sicer portal, kjer so uporabnikom te zadeve seveda jasne. Ampak, dajmo vseeno: zgolj preprosto brisanje datotek s pomnilniškega medija teh dejansko ne izbriše, podatki so - razen za resne forenzike - izbrisani zares, šele ko jih naprava prepiše z drugimi podatki. Obstaja pa cela gora, tudi brezplačnega, programja, ki postopek brisanje izpelje sistematično in dosledno.